Echipele de voluntari si specialisti ale Salvaţi Copiii au desfasurat in cadrul Saptamanii Scoala Altfel activitati cu peste 1000 de elevi, din 20 de scoli si licee. Eforturile organizatiei au vizat dezvoltarea abilitatilor sociale si emotionale, dovedite a fi cei mai puternici factori de protectie pentru sanatatea si calitatea vietii copiilor.
Discursul public despre sistemul educational romanesc are o constanta unica, agreata deopotriva de decidenti, cadre didactice, experti in educatie, parinti, elevi – nevoia de schimbare si de reasezare a scolii pe baze conectate realitatii traite de elevii de astazi, in acord cu nevoile lor complexe de dezvoltare cognitiva, emotionala, sociala si motrica.
Departe de a fi doar receptori de informatie, copiii au numeroase nevoi de dezvoltare pe care, sistematic, scoala esueaza in a le implini. Extrem de importante sunt nevoile de dezvoltare emotionala si sociala care, nu numai ca au fost corelate de numeroase studii de specialitate cu sanatatea mintala a viitorilor adulti si succesul profesional al acestora, dar cresc nivelul de pregatire a copiilor pentru invatarea academica, singura asumata explicit in practica educationala a scolilor romanesti.
Dincolo de programe supraincarcate care bombardeaza copiii cu informatii, cercetarea realizata de Salvati Copiii in 2013, “Abuzul si neglijarea copiilor. Studiu sociologic la nivel national” a pus in evidenta si frecventa extrem de mare inca in context educational, a comportamentelor de abuz emotional si verbal pe care cadrele didactice le angajeaza in numele „metodei educationale”.
86% dintre copii afirma ca profesorii lor reactioneaza prin „cearta” (ton ridicat, critica, repros, cuvinte nepotrivite) atunci cand acestia gresesc, iar 33% dintre ei sunt jigniti. Aceste practici educationale se inscriu in categoria comportamentelor de abuz emotional, cu consecinte negative deopotriva pentru dezvoltarea emotionala si educationala a copiilor.
Studiul a evidentiat de asemenea date referitoarea la starile emoţionale experimentate de copii in cadrul scolii. Astfel, majoritatea copiilor raporteaza ca traiesc stari emotionale care variaza de la indiferenţa (29% dintre copii) la anxietate, retragere, nesiguranţa si incordare (57% dintre copii) si la ingrijorare (6% dintre copii).
Nevoia ca in scoala copiii sa fie implicati in activitati menite sa le faciliteze dezvoltarea managementului emotiilor si a abilitatilor de relationare sociala ramane acuta, in conditiile in care, conform datelor oferite de Organizatia Mondiala a Sanatatii, 1 din 5 copii de varsta scolara are o dificultate emotionala sau de comportament, 1 din 8 copii va primi un diagnostic de tulburare de sanatate mintala, iar comportamentele de bullying (hartuire fizica, verbala, sociala, repetata, a unui copil de catre un alt grup de copii) sunt extrem de frecvente.
Activitatile dedicate Saptamanii Scoala Altfel, s-au desfasurat in cadrul proiectului Servicii integrate pentru copiii cu probleme de sanatate mintala, copiii victime ale violenţei domestice si familiile acestora. (A.D.).