Cel mai utilizat mijloc de comunicare in masa de catre adolescentii din Romania este internetul, potrivit unor cercetari sociologice realizate in randul elevilor de liceu de catre Școala de Valori si Departamentul de Sociologie din cadrul Facultații de Stiințe Politice, SNSPA.
De asemenea, peste 83% dintre acestia il utilizeaza zilnic, in timp ce 14,3% utilizeaza internetul de mai multe ori pe saptamana. Doar 0,1% dintre respondenti declara ca nu au acces la internet, ceea ce inseamna ca rata de penetrare a internetului in randul elevilor de liceu din Romania, care studiaza in mediul urban, indiferent de zona din care provin acestia, este de aproape 100%.
Surprizator, peste 90% dintre adolescenti prefera comunicarea directa, fata-in-fata cu prietenii. Totusi, cea mai mare parte a liceenilor din Romania utilizeaza retele de socializare (indeosebi Facebook), pentru a tine legatura cu prietenii, a urmari diverse pagini si a se mentine la curent cu evenimentele care au loc in proximitatea lor. Aceștia petrec peste 3 ore in mediul online utilizand retelele de socializare si vizionand filme, seriale sau documentare. Totuși, aproximativ jumatate dintre acestia utilizeaza internetul pentru a consulta materiale folositoare in procesul educational. Resursa online folosita de catre cei mai multi adolescenti din Romania in scopul indeplinirii sarcinilor scolare este reprezentata de site-ul Wikipedia. Aceasta este urmata, la o distanta semnificativa, de catre site-urile specializate unde pot fi gasite referate scolare, YouTube si bibliotecile online.
Viitorul de la educatie la profesie
Cea mai mare parte a adolescentilor din Romania (87,3%) doresc sa urmeze o facultate dupa absolvirea liceului. Analizand preferintele acestora cu privire la domeniile in care intentioneaza sa isi urmeze studiile superioare, se poate observa ca pe primul loc in topul preferintelor se plaseaza stiintele sociale, domeniu ce include facultati precum sociologia, dreptul sau comunicarea. Pe locurile urmatoare se regasesc stiintele ingineresti, stiintele medicale, stiintele economice si studiile militare, de informatii, ordine publica si securitate nationala.
In ceea ce priveste tara in care isi propun sa-si continue studiile, observam ca putin mai mult de jumatate dintre elevii de liceu doresc sa ramana in tara, in timp ce 10,4% intentioneaza sa urmeze o facultate in strainatate. Un sfert dintre respondenti sunt inca indecisi, fie cu privire la locul in care isi vor continua studiile, fie in ceea ce priveste continuarea studiilor.
Intrebati despre profesia pe care vor sa o urmeze dupa absolvirea studiilor, aproximativ 40% din elevi ne-au marturisit ca s-au hotarat asupra unei profesii pe care o vor urma. In topul preferintelor se afla profesiile din domeniul medical, urmate de profesiile care pot fi incadrate in categoria de muncitori calificati (bucatari, ospatari, barmani, mecanici, electricieni, etc.), profesiile in serviciul public si inginerie. (A.D.).