Peste 100 de persoane au participat recent la evenimentul “Germans and French meet Brasov” organizat de Camera de Comert si Industrie Romano-Germana (AHK Romania) si Camera Franceza de Comert si Industrie din Romania (CCIFER).
Manifestarea a adus in discutie tema invatamantului profesional si a debutat cu prezentarea rezultatelor studiilor desfasurate de fiecare dintre cele doua Camere bilaterale. In cadrul evenimentului, reprezentantii companiilor prezente (Schaeffler Romania, Star Transmission, Total Romania si Industrial Montaj) au subliniat ca succesul unei cooperari intre mediul privat si o scoala profesionala nu s-ar putea atinge fara sustinerea inspectoratului si a administratiei locale.
Companiile depun eforturi intense pentru a-si asigura personalul calificat si simt ca lucrurile evolueaza in directia buna, dar se lovesc inca de multiple bariere, precum mentalitatea parinţilor, a elevilor si a societatii in general in ceea ce priveste invatamantul profesional, profesionalismul si atitudinea personalului din sistem si structura sistemului social care se indreapta tot mai mult catre studii superioare. S-a subliniat in acelasi timp ca sistemul de invaţamant profesional actual este inca departe de a fi unul perfect si ar fi nevoie de imbunatatiri: curricule, calificari, pregatirea profesorilor, rute de formare etc. S-a ajuns la concluzia ca sistemul ar trebui restructurat, legislatia ar trebui modificata pentru a construi un sistem de invatamant de calitate: “Scoala profesionala trebuie sa functioneze ca o intreprindere”.
AHK Romania a analizat experientele companiilor germane active in invatamantul profesional si a constatat ca agentii economici, desi au proiecte de succes si sunt in mare parte multumiti de absolventii invatamantului profesional angajati, au identificat puncte nevralgice ale sistemului, care trebuie imbunatatite, precum: adaptarea curriculelor la nevoile pietei, introducerea de noi calificari necesare pe piata muncii, implicarea intensiva a agentilor economici in toate procesele sistemului. Nu in ultimul rand este nevoie de viziune, strategie si stabilitate.
Ancheta realizata de CCIFER in randul membrilor sai in perioada martie – aprilie pune in evidenta ca 86 dintre cei 97 de respondenti doresc sa recruteze, 65 doresc sa recruteze rapid si 32 intentioneaza sa recruteze mai mult de 11 salariati. Din totalul respondentilor, 57 intentioneaza sa recruteze personal calificat si 79 au dificultati in a gasi profilurile de care au nevoie.
Profilurile cele mai cautate sunt cel de operator, tehnico comercial, tehnicieni, electricieni, mecanici, sudori. De asemenea, companiile intampina dificultati in a recruta personal pentru primul nivel de incadrare: sefi de proiect, sefi de echipa si sefi de santier.
De asemenea, respondentii sunt deschisi sa privilegieze stagiile de practica si formarea in alternanta. (A.D.).