Junior Achievement (JA) Europe si ExxonMobil au organizat la Bruxelles a saptea finala europeana a competitiei Sci-Tech Challenge. Programul Sci-Tech Challenge isi propune sa inspire si sa orienteze tinerii in alegerea viitoarelor studii si a unei viitoare cariere in domeniul STEM (Stiinta, Tehnica, Inginerie, Matematica).
Incurajand tinerii europeni spre profesiile din domeniul STEM, programul Sci-Tech Challenge contribuie la dezvoltarea abilitatilor de care viitoarea forta de munca are nevoie pentru a asigura inovarea si cresterea in Europa.
Echipa castigatoare din acest an este din Constanta si este alcatuita din cinci elevi: Tiberiu Florescu – Liceul Teoretic Ovidius, Radu Stefan Cristea – Liceul Teoretic Ovidius, Alexandra Chiparca – Liceul Teoretic Decebal, Ioan Daniel Craciun – Colegiul National Mircea cel Batran si Vlad Botezatu – Liceul Teoretic Traian au reusit sa convinga juriul prin spirit de echipa, foarte bune abilitati de prezentare si o idee inovatoare.
Echipa din Constanta a propus proiectul „Rushing Energy”, o solutie integrata care sa eficientizeze transportul public din Bruxelles. Ideea de baza are in vedere amenajarea mai multor parcari la periferia orasului, unde navetistii sa-si poata lasa masina personala. Acestia vor fi incurajati printr-un sistem de oferte sa foloseasca transportul in comun (autobuze hibride) si biciclete. Un alt element inovativ propus de elevii romani a fost montarea de placi piezoelectrice, care genereaza curent electric din presiunea metrourilor, pentru a economisi energie si a o reutiliza apoi, in aplicatii de monitorizare a traficului.
Proiectul gandit de ei a atras atentia juriului printr-un mix de fezabilitate, eficienta a costurilor şi implementare rapida. In cadrul finalei europene a competitiei, desfasurata online in 14-15 martie, elevii din 10 tari participante (Belgia, Franta, Italia, Kazahstan, Olanda, Norvegia, Polonia, Romania, Rusia si Marea Britanie) au trebuit sa gaseasca cea mai inovatoare solutie pentru fluidizarea traficului in Bruxelles, avand drept criterii eficienta din punctul de vedere al costurilor, dar si al consumului de combustibil.
„La ExxonMobil credem ca un raspuns eficient la provocarile energetice ale lumii poate fi asigurat doar prin tehnologie si inovare. Stiinta, Tehnica, Inginerie, Matematica (STEM) sunt aptitudini fundamentale care asigura oportunitati reale de crestere economica. La nivel global, incurajam promovarea abilitatilor STEM printr-o varietate de programe”, a spus John L. Knapp, director general al ExxonMobil Romania. (A.D.).