Greenpeace Romania a lansat raportul “Starea termocentralelor pe carbune din Romania in 2016” , analiza a situatiei termocentralelor ce folosesc carbunele drept combustibil, urmarind stabilirea viabilitatii acestui sector pe termen mediu si lung din punct de vedere al conformarii cu limitele de emisii de poluanti in aer. Din cele 31 de grupuri energetice pe carbune existente in Romania, 21 de grupuri functioneaza ilegal.
Raportul analizeaza legalitatea functionarii si conformarea cu standardele de emisii ale instalatiilor in functie de prevederile autorizatiilor integrate de mediu, ale rapoartelor de monitorizare a concentratiilor de poluanti la cos pentru trimestrul IV 2015 si trimestrul I 2016, precum si a debitelor masice anuale de poluanti pentru anul 2015.
Pentru termocentralele pe carbune, 2015 a reprezentat sfarsitul unei perioade de opt-noua ani in care acestea trebuiau sa realizeze investitii pentru reducerea poluarii aerului si conformarea cu standardele europene de emisii.
O parte dintre termocentrale au realizat investitii pentru reducerea emisiilor unor poluanti. Unele termocentrale s-au inchis pentru ca nu au reusit sa reduca poluarea, in timp ce altele au continuat sa functioneze, dintre acestea o buna parte fara a respecta standardele de emisii si in unele cazuri fara autorizatii integrate de mediu valabile. Practic, este vorba de un impact ridicat asupra sanatatii populatiei, ce la nivelul anului 2009 era cuantificat la 6,4 miliarde de euro anual.
“In ultimii ani, termocentralele din Romania au avut emisii la cos cu depasiri chiar de peste zece ori ale standardelor aplicabile in UE. Astfel, sunt cazuri precum cele ale termocentralelor Oradea, Mintia, Drobeta, Iasi, Paroseni, care nu au redus emisiile si functioneaza ilegal. Exista, de asemenea, exemplele unor termocentrale (Mintia, Turceni), carora Garda de Mediu le-a suspendat activitatea dar acestea continua sa functioneze, profitand de inexistenta unui sistem sanctionator care sa descurajeze mentinerea unui nivel ridicat de emisii ale termocentralelor“, spune Catalina Radulescu, avocat, autoarea acestui studiu.
Din cele 31 de grupuri energetice pe carbune ale Romaniei, distribuite in 11 termocentrale, doar 2 termocentrale functioneaza legal conform rapoartelor de monitorizare a emisiilor si documentatiei comunicate: Isalnita si Rovinari. Termocentrala Turceni functioneaza legal cu trei grupuri energetice, alte doua neavand autorizatie integrata de mediu, fara care functionarea este interzisa.
“Prin acest studiu, tragem un semnal de alarma in ceea ce priveste impactul acestor termocentrale asupra sanatatii, asupra vietii comunitatilor afectate de activitatea termocentralelor si a minelor de carbune, si asupra climei si mediului inconjurator. Este important sa subliniem ca reducerea emisiilor de poluanti in aer la nivelul legal – ceea ce in multe cazuri nu s-a intamplat – nu inseamna ca termocentralele pe carbune ajung sa nu mai aiba un impact asupra sanatatii si mediului; practic, incadrarea in normele de emisii nu inseamna ca nu exista poluare. Agentia Nationala pentru Protectia Mediului si Garda Nationala de Mediu trebuie sa dispuna urgent suspendarea activitatii grupurile energetice ce nu au autorizatia integrata de mediu si/sau nu respecta normele de poluare. De asemenea, Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor trebuie sa aduca imbunatatiri legislatiei ce reglementeaza emisiile industriale pentru a asigura un grad ridicat de protectie a sanatatii umane si a factorilor de mediu”, spune Ionut Apostol, director de campanii la Greenpeace Romania.
Avand in vedere concluziile acestui studiu, Greenpeace isi propune sa initieze un dialog cu factorii de decizie care trebuie sa pregateasca pachetul de solutii pentru dezvoltare alternativa in zonele dependente de aceasta industrie aflata in ultimul sau deceniu de functionare – asigurand astfel dezvoltarea post-carbune a unor zone monoindustriale, cat si dezvoltarea unui sistem energetic romanesc orientat catre solutii nepoluante, de viitor. (A.D.).