Recent Greenpeace Romania a lansat platforma online www.salvezpadurea.ro, unde orice persoana poate raporta direct catre autoritati orice caz de taiere de arbori suspect a fi ilegal. Platforma salvezpadurea.ro este si un instrument menit sa ofere transparenta actului de administrare a padurilor din Romania, dar si sa contribuie la combaterea fenomenului taierilor ilegale de arbori.
De pe platforma salvezpadurea.ro sesizarile vor fi trimise spre ocoalele silvice care au in gestiune padurile respective si spre stiinta Garzilor Forestiere responsabile cu controlul la nivelul judetului pe raza caruia s-a facut constatarea. Pe site vor fi disponibile sesizarile deja efectuate, raspunsurile date de autoritati si masurile luate.
Platforma cuprinde informatii si instructiuni despre cum se poate recunoaste o taiere ilegala de arbori si ce informatii trebuie sa colecteze din teren pentru a documenta cat mai bine o sesizare catre Ocolul Silvic responsabil si Garda Forestiera.
„Padurile Romaniei sunt amenintate de taieri ilegale, de exploatari forestiere dezastruoase pentru mediu si de practici silvice iresponsabile. Cine pierde? Noi toti, pentru ca padurile aduc servicii esentiale pentru comunitatile locale, pentru intreaga societate, de la stabilizarea climei, la reglarea circuitului apei si protectia solului. Fara paduri mai bune si mai multe decat cele pe care le avem astazi nu putem vorbi despre dezvoltare durabila si o distributie echitabila a beneficiilor derivate. Fara implicarea tuturor, fara mai multi ochi in padure, nici nu vom vedea cum vom pierde aceasta resursa de mediu esentiala pentru viata noastra. ” – Valentin Salageanu, coordonator campania de paduri.
Platforma este continuarea Ghidului identificarii taierilor si transporturilor ilegale de arbori realizat anul trecut si completeaza masurile menite sa raspunda obiectivului Greenpeace Romania de diminuare a taierilor ilegale. Ea este de asemenea si o piesa importanta in angrenajul unei administrari responsabile si transparente a padurilor din Romania si speram sa fie un instrument util pentru toti cetatenii care isi doresc sa se implice atunci cand vad nereguli in padure. In acelasi timp platforma raspunde recomandarilor europene cu privire la comertul cu lemn (EUTR) asa cum sunt acestea cuprinse in preambulul regulamentului.
Atat platforma cat si Ghidul au fost realizate cu sprijinul voluntarilor Greenpeace care s-au inscris anul trecut pentru a se implica in campania de protejare a padurilor din Romania si cu aportul Garzilor Forestiere.
Potrivit celui mai recent raport Greenpeace, in 2015 media cazurilor de taieri ilegale de arbori a ajuns la 96/zi. (A.D.).