Proiectul „Ajuta un sat. Schimba o tara” dezvoltat de Fundatia Mereu Aproape si Fundatia Vodafone Romania ia startul pentru a sprijini, in cea de-a doua runda de finantare, 8 comunitati rurale din judetele Arges, Brasov, Braila, Buzau, Cluj, Olt, Prahova si Tulcea.
Proiectul se va derula in perioada august 2016 – mai 2017, iar bugetul alocat acestuia este de 557.126 lei. Suma va fi investita pentru a asigura accesul la educatie si la servicii sociale pentru copii si tineri, peste 4.000 de beneficiari in total.
„Continuam, pentru inca un an, sa sustinem dezvoltarea comunitatilor din mediul rural prin construirea, renovarea, dotarea scolilor, gradiniţelor si a centrelor de zi cu echipamente si materiale didactice, prin crearea de programe de tip „scoala dupa scoala” si prin dezvoltarea de programe educative ce ii vor pregati pe copii si pe tineri pentru viata”, spune Alessandra Stoicescu, Presedintele Fundatiei Mereu Aproape.
„Implicarea Fundatiei Vodafone Romania trece dincolo de finantarea acestor proiecte. Pentru ca voluntariatul ramane o componenta esentiala a Programului de Investitie in Mediul Rural, voluntarii Vodafone Romania se vor implica intr-o serie de activitati alaturandu-se voluntarilor din comunitatile vizate, pentru a oferi beneficiarilor conditii mai bune de invatare”, adauga Angela Galeta, Directorul Fundatiei Vodafone Romania.
Cladirea in care Biblioteca si Gradiniţa din Vladesti, judetul Arges, isi desfasoara activitatea va fi renovata si dotata, proiectul incluzand si amenajarea unui grup sanitar. Totodata, va fi infiintata prima Novoteca din comuna de care vor beneficia cei 3.100 de locuitori si care va asigura accesul la educatie, informatie si va permite desfasurarea de activitati culturale.
La Scoala Gimnaziala „Bethlen Samuel” din comuna Racos, judetul Brasov, unde invata 500 de copii, vor fi renovate grupurile sanitare, in total 10 cabine de toaleta. De asemenea, va fi montata si centrala pe lemne, necesara pentru incalzirea scolii.
Gradiniţa cu program normal din Jirlau, judetul Braila, va fi dotata cu mobilier nou, de care vor beneficia cei 87 de copii care invata aici. 10% dintre ei provin din familii sociale sau cu parinţi plecaţi la munca in strainatate, iar 70% din cadrele didactice fac naveta zilnic.
La Scoala Generala din Braesti si Scoala Gimnaziala din Bratilesti, judetul Buzau, merg 260 de copii care invata in cele noua clase. In cladirea de la Bratilesti functioneaza si gradiniţa, si biblioteca. Cele doua instituţii scolare vor beneficia de construirea si amenajarea de grupuri sanitare, lavoare si fose septice, niciuna dintre acestea neavand grup sanitar sau apa curenta.
In comuna Floresti din judetul Cluj majoritatea tinerilor se confrunta cu un viitor nesigur, ei fiind crescuti in centre de plasament. Centrul Daniel al Fundaţiei Blythswood ii sprijina pe cei 18 tineri cu varste intre 18 si 23 de ani sa se pregateasca pentru o viata independenta printr-un program de formare dedicat lor. Prin proiect, centrul va fi dotat cu mobilier complet pentru dormitoare, salile de studiu si bucatarie, respectiv cu echipamente IT, birotica si electrocasnice.
Gradinita din Piatra Olt – Sat, judetul Olt, cu un numar de 3 clase si 73 de copii va beneficia de igienizarea intregului spatiu, montarea parchetului, dotarea cu mobilier, lucrari urmate de desfasurarea de activitati educative cu prescolarii. Proiectul va fi realizat impreuna cu Grupul de iniţiativa locala Piatra Olt-Sat.
Scoala Gimnaziala „Ion Ionescu” din Valea Calugareasca, judetul Prahova, ce are in structura sa inca doua scoli: Scoala gimnaziala Nicovani si Scoala gimnaziala Rachieri, este una dintre cele mai cunoscute scoli din ţara pentru olimpicii la matematica si pentru rata de promovabilitate de 100% la Evaluarea naţionala. Prin proiectul „Ajuta un sat. Schimba o tara” scoala va fi dotata cu 8 calculatoare si 8 video proiectoare si ecrane de videoproiectie.
La Gradinita din comuna Slava Cercheza, judeţul Tulcea, unde invata 40 de copii, acoperisul de 360 de metri patrati este grav avariat si necesita reparatie capitala. Refacerea acoperisului va face posibila unificarea gradinitei de la Slava Cercheza cu cea de la Slava Rusa – alte trei grupe de copii, alti 40 de copii – in sediul de la Slava Cercheza.
Proiectul „Ajuta un sat. Schimba o tara” face parte din Programul strategic de Investitie in Mediul Rural al Fundatiei Vodafone Romania care sustine dezvoltarea de proiecte in domeniile educatiei si serviciilor sociale necesare categoriilor defavorizate din satele si orasele mici din Romania. Scopul proiectului este de a sustine dezvoltarea comunitatilor prin implementarea de programe educationale. (A.D.).