Simona Decuseara, Sales & Marketing Manager Epson pentru Romania si Bulgaria, vorbeste pentru nONGuvernamental despre proiectul educational demarat de companie impreuna cu Fundatia eMAG precum si despre strategia de CSR a companiei.
De unde a venit ideea proiectului demarat de Epson si Fundatia eMAG pe zona de CSR?
Epson are multi ani de experienta in ceea ce priveste know-how tehnologic pentru echipamentele IT dedicate institutiilor de invatamant. Mai mult decat atat, Epson este lider atat in Romania, cat si la nivel mondial pe zona de videoproiectoare. In Romania, dotarea scolilor cu cele mai moderne solutii de predare nu este la nivelul la care isi doresc profesorii si parintii. Potrivit unui studiu pe care l-am realizat anul trecut, 40% dintre scolile din mediul urban nu folosesc echipamente electronice in procesul educational, ceea ce inseamna ca in scolile din mediul rural situatia este probabil mai nefericita. De aici si ideea noastra de a intinde o mana de ajutor scolilor din zona rurala. Am dotat 12 scoli din cinci judete cu imprimante pe care elevii si profesorii le-au folosit in realizarea unui proiect legat de problemele de mediu din comunitatea in care invata.
Care sunt beneficiile acestui proiect pentru comunitate in general, dar si pentru elevi in particular?
Proiectul “Sunt elev, sustin un mediu curat” a adus cu sine o serie lunga de beneficii pentru ambele parti. Elevii au reusit sa traga un semnal de alarma in privinta poluarii, distribuind informatii si catre ceilalti membri din comunitate, dar si devenind ei insisi constienti de impactul propriilor actiuni asupra mediului inconjurator. In plus, au fost proiecte de grup care au implicat folosirea imprimantelor cu care au fost dotate scolile, ceea ce i-a conectat pe copii si pe profesorii coordonatori la tehnologie si a consolidat spiritul de echipa.
Care este scopul proiectului Epson si cum isi propune sa contribuie la rezolvarea problemei identificate?
Scopul proiectului “Sunt elev, sustin un mediu curat” este de a trage un semnal de alarma asupra problemelor de mediu cu care se confrunta Romania. Concursul s-a adresat echipelor de elevi din clasele gimnaziale care au identificat problemele de mediu din comunitatea lor si au prezentat cele mai bune solutii care pot fi luate in calcul pentru combaterea poluarii mediului. Proiectul promoveaza astfel educatia intr-un mediu curat.
Cat de importanta considerati ca este implicarea companiilor in proiecte de educatie in Romania?
Extrem de importanta. Pe langa implicarea autoritatilor, este de datoria companiilor care activeaza in zona educationala sa se implice in modernizarea procesului de invatare, facand cunoscute in cat mai multe contexte solutiile pe care le pot pune la dispozitia institutiilor de invatamant. Elevii pot avea rezultate mai bune la invatatura, iar profesorii pot preda cu usurinta, iar asta se poate face cu investitii rezonabile din partea autoritatilor. Deocamdata, in Romania, cele mai multe solicitari pentru dotarea cu proiectoare si imprimante Epson au venit din partea universitatilor, mai putin din partea scolilor din mediul rural sau urban.
Care este strategia Epson in ceea ce priveste protectia mediului in Romania?
Strategia Epson privind protectia mediului in Romania face parte din strategia globala Epson in aceasta directie. Astfel, pana in 2050, Epson isi propune sa protejeze mediul prin reducerea cu 90% a emisiilor de dioxid de carbon pentru intreg ciclul de viata al produselor sale. In calitate de companie de top in domeniul imprimarii si al productiei de documente, avem datoria de a lua parte in mod activ la gestionarea responsabila a resurselor globale. Politicile de mediu ale companiei abordeaza problemele din prezent pentru asigurarea unui viitor mai bun pentru noi si pentru copiii nostri.
Ce ne puteti spune despre proiectele de CSR pe care le deruleaza Epson in Bulgaria?
Deocamdata in Bulgaria nu am implementat astfel de proiecte, dar avem in plan evaluarea situatiei din mediul educational de acolo in ceea ce priveste dotarea scolilor cu echipamente electronice moderne. (A.D.).