Bunastarea copilului din mediul rural se amelioreaza in 2016, dar nu depaseste pragul de risc de saracie si excluziune sociala – conform datelor studiului “Bunastarea Copilului din Mediul Rural” realizat de World Vision Romania, o data la doi ani, in comunitatile vulnerabile in care organizatia este prezenta.
Cercetarea, care urmareste principalii indicatori privind bunastarea copilului, precum starea de sanatate, educatia, participarea in comunitate si protectia copilului, arata in editia din 2016 o usoara imbunatatire a indicatorilor comparativ cu 2014, dar situatia copilului este departe de a fi satisfacatoare.
In mediul rural, exista in continuare o categorie de copii proveniti din familii foarte sarace, cu multi copii, care traiesc in conditii dificile de viata si cu rezultate scolare slabe. Polarizarea societatii pare sa se accentueze, cu un numar semnificativ de copii care nu au nicio sansa sa intre in competitia pentru „oportunitati egale de dezvoltare”, ceea ce impune initierea unor masuri concrete din partea autoritatilor, profesionistilor si publicului larg.
“Activitatea World Vision Romania este concentrata in jurul bunastarii copilului din mediul rural. Toate programele noastre ii vizeaza pe cei mai vulnerabili dintre acestia si pe familiile lor. Pentru a obtine rezultate de durata, abordam integrat nevoile comunitatilor in care suntem prezenti, mergand in linie cu recomandarile studiului. De exemplu, urmare a ultimului raport am creat proiectul Paine si Maine, prin care oferim o masa calda la scoala, urmata de program extra-scolar pentru rezolvarea temelor si recuperarea decalajelor. Insa, de acest proiect beneficiaza deocamdata doar 618 copii, in timp ce in Romania 1 din 5 copii paraseste timpuriu scoala. Astfel, colaborarea dintre decidenti si profesionisti devine esentiala pentru gasirea unor solutii sustenabile de crestere a calitatii vietii celor mai vulnerabile familii si de diminuare a inegalitatilor. De aceea, punem la dispozitia autoritatilor acest studiu, care include recomandari concrete de reducere a saraciei si inegalitatilor”, a declarat Daniela Buzducea, director executiv World Vision Romania.
Rezultatele studiului:
- Saracia prezenta la nivelul comunitatilor rurale este inca mare, jumatate dintre parinti nu pot oferi copiilor o dieta minim acceptabila (alimente din fiecare grupa alimentara), iar 74% dintre familii au avut dificultati in a le asigura copiilor o alimentatie de calitate.
- 1 copil din 10 merge la culcare flamand, procent in scadere fata de 2014, cand 1 din 8 copii se afla in aceasta situatie.
- 30% dintre copiii cu varste intre 7 si 12 ani prezinta dificultati de intelegere a unui text simplu, in crestere cu 2 procente fata de 2014.
- 7 din 10 copii cu varste intre 12 si 18 ani muncesc in gospodariile proprii, iar 4% dintre copii muncesc si in alte gospodarii din sat.
- 2,27% dintre adultii respondenti declara ca, in ultimul an, cel putin un copil din gospodarie a abandonat scoala
- 51% dintre copiii sub 5 ani au beneficiat de analize medicale in 2016, comparativ cu 39% in 2014
- Incidenta fumatului in randul adolescentilor cu varste cuprinse intre 12 – 18 ani a crescut de la 7,3 % in 2014 la 9% in 2016, in timp ce incidenta consumului de alcool a ramas constanta la 21%.
- S-a redus la jumatate proportia parintilor care afirma ca folosesc ca metode disciplinare lovirea cu palma la fund, de la 16,6 % in 2014 la 7,1% in 2016.
- Numarul familiilor care au o singura sursa de venit a scazut de la 35,5 % in 2014 la 10,0% in 2016, in timp ce a crescut numarul familiilor care au doua si trei surse de venit de la 60,7 % in 2014 la 85,5 % in 2016 (A.D.).