In perioada martie 2016 – mai 2017, Asociatia MaiMultVerde a desfasurat proiectul “Romania impotriva risipei de hrana”, o ampla campanie care a avut ca obiectiv general cresterea rolului si a gradului de informare si implicare a societatii civile si a publicului larg in elaborarea si implementarea politicilor publice in domeniul reducerii risipei de hrana din Romania.
Obiectivul a fost atins printr-o serie de activitați derulate in perioada martie 2016 – mai 2017, care au inclus identificarea surselor si cauzelor risipei de hrana precum si a cailor de reducere prin realizarea unui studiu la nivel național pe lantul de distributie, de la producatori si importatori la consumatorii din mediul urban, sesiuni de antreprenoriat si advocacy sustinute de partenerii proiectului.
Mesajul proiectului a ajuns la peste 1000.000 de persoane, prin informarea publicului larg despre problema risipei de hrana in cadrul unei caravane educationale in sapte orase din tara (Bucuresti, Constanta, Iasi, Brasov, Cluj, Timisoara si Craiova), prin participarea la targuri agroalimentare, actiuni de informare in hipermagazine, si prin realizarea unui documentar pe tema risipei de hrana in Romania si a unor clipuri animate care prezinta sfaturi pentru reducerea risipei.
Cel mai important rezultat a fost insa proiectul de Hotarare pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 217/2016 elaborat de Asociația MaiMultVerde impreuna cu un grup de organizatii care deruleaza proiecte sau servicii care conduc la diminuarea risipei de alimente (SOMARO – Magazin Social, Ateliere fara Frontiere, Carusel, Centrul de Resurse pentru Participare Publica, Terra Mileniul III, Banca pentru Alimente, Asociatia Consumatorilor de Produse Alimentare din Romania – “Optimum Cibum”).
Prezent la conferinta organizata de Asociatia MaiMultVerde, Florin Alexe, initiatorul legii privind risipa de hrana, a declarat ca “legea se poate aplica, toate aceste prevederi au fost dezbatute timp de 2 ani impreuna cu toate parțile interesate. Nu e normal ca expertiza ONG-urilor sa fie pur si simplu ignorata. Fiecare zi care trece inseamna ca tone de alimente care ar putea ajunge pe mesele oamenilor care au nevoie devin incontinuare deseuri, fie se incinereaza, fie ajung la groapa de gunoi. Am facut apel la MADR si la actorii sectorului de producție agro-alimentar sa se puna la aceeasi masa cu ONG-urile pentru a gasi cat mai repede o soluție comuna pentru aplicarea legii”.
Proiectul “Romania impotriva risipei de hrana” a fost desfasurat de Asociatia MaiMultVerde in parteneriat cu foodwaste.ch din Elvetia si Ce-Re (Centrul de Resurse pentru Participare Publica). (A.D.).