In 2016, la nivel national au fost inregistrate 9.444 de cazuri de taieri ilegale de arbori, ceea ce reprezinta o medie de 26 de cazuri pe zi, potrivit noului raport Greenpeace Romania. Din totalul cazurilor depistate ca fiind ilegale, 3.986 – adica 42% – au fost identificate de cetateni.
Dintre judetele care au inregistrat cele mai multe cazuri identificate de taieri ilegale, pe primul loc se afla judetul Mures cu 1057 de cazuri (11%), urmat de Brasov – 664 de cazuri (7%) si Olt – 605 cazuri (6%). Ca volum de lemn taiat ilegal, raportul Greenpeace Romania arata ca din judetele Maramures, Iasi si Cluj au disparut cele mai mari cantitati de lemn, cele trei judete inregistrand 52% din volumul de lemn taiat ilegal la nivel national.
Prejudiciul total estimat de autoritati, in perioada 2015-2016, este de aproximativ 9 milioane de euro, iar cele mai mari prejudicii au fost inregistrate in judetul Maramures, reprezentand 45,59% din valoarea totala la nivel national.
Potrivit raportului Greenpeace, implicarea societatii civile a avut un rol extrem de important si fara precedent in identificarea si semnalarea cazurilor de taieri ilegale. Astfel, 42% dintre cazurile investigate, respectiv 3.986, au fost identificate de cetateni si semnalate autoritatilor, prin instrumentele puse la dispozitie de catre autoritati – Radarul Padurii, aplicatia mobila Inspectorul Padurii, site-ul, www.inspectorupadurii.ro-, dar si prin platforma on-line lansata de Greenpeace Romania, www.salvezpadurea.ro.
Judetele cu cel mai mare grad de implicare a cetatenilor sunt Arges si Dambovita, fiecare cu 7% din totalul cazurilor identificate ca urmare a sesizarilor primite. (A.D.).