Proiectul “Mame pentru viata. Viata pentru mame”, cel mai amplu program de reducere a mortalitatii materne din tara noastra, dezvoltat de Fundatia World Vision Romania alaturi de compania farmaceutica Merck Sharp and Dohme (MSD) Romania, a fost prezentat in cadrul unei intalniri la nivel inalt organizate de Women Political Leaders Global Forum (WPL) la Parlamentul European.
Reuniunea dedicata sanatatii materne s-a desfasurat sub patronajul E.S. Marie-Louise Coleiro Preca, Presedintele Republicii Malta, cu sprijinul MSD for Mothers, si a beneficiat de participarea unor importanti lideri politici europeni, factori de decizie la nivel regional, european si national.
Una din 10 femei din Uniunea Europeana nu are acces in primele luni de sarcina la servicii de asistenta medicala materna si peste 1.800 de decese materne au fost inregistrate in 2015 . “Stoparea mortalitatii materne implica factori multipli, iar abordarea trebuie sa fie una multisectoriala. Nicio entitate nu va reusi de una singura sa rezolve aceasta problema majora, este nevoie de crearea unui parteneriat. 365 de zile mamele se dedica total copiilor si familiilor lor. O singura zi, atunci cand nasc, au nevoie majora de asistenta si ajutor. Din pacate, foarte multe dintre ele nu primesc acest ajutor”, a afirmat Dr. Naveen Rao, presedintele global al initiativei MSD for Mothers.
In Romania una din cinci gravide nu a efectuat niciun examen medical inainte de nastere, iar rata mortalitatii materne este de peste doua ori mai mare fata de media UE-27, de trei ori mai mare decat in Slovacia, Slovenia si Bulgaria, de aproape sase ori mai mare decat in Italia si Spania si de aproape zece ori mai mare decat in Austria si Polonia.
Proiectul “Mame pentru viata. Viata pentru mame” implica dezvoltarea unui model integrat de solutii pentru imbunatatirea accesului la servicii de calitate de asistenta medicala prenatala si sanatate reproductiva in Romania rurala. Implementat in 30 de comunitati din judetele Dolj, Valcea si Vaslui, proiectul este considerat un exemplu de bune practici in cadrul initiativelor de reducere a mortalitatii infantile si materne in Europa.
Sunt vizate 15.000 de femei fertile din mediul rural, din trei judete, 225 de furnizori de servicii medicale si autoritatile locale din cele 30 de comunitati tinta ale proiectului.
In cadrul evenimentului a fost subliniata importanta utilizarii noilor tehnologii in informarea si educarea medicilor si femeilor vulnerabile si a fost apreciata ca inovatoare componenta digitala a proiectului romanesc: platforma de e-learning pentru medici si asistente medicale si dezvoltarea a doua aplicatii de telefonie mobila de tip sms alert, privind calendarul ovulatiei si asistenta prenatala. (A.D.).