Proiectul „Educatie Juridica pentru Liceeni“ a ajuns la finalul celei de a doua etape de implementare. In perioada aprilie – iunie 2017, 1.924 de elevi de la cele 3 licee din Radauti si din Vicovu de Sus au beneficiat de 72 ore de educatie juridica la clase cu ajutorul a 9 voluntari, studenti sau absolventi de drept.
Elevii au aflat lucruri elementare despre drepturile si responsabilitatile lor, despre functionarea institutiilor publice, dar si despre instrumentele juridice pe care ei le au la dispozitie ca simpli cetateni atunci cand doresc rezolvarea unei probleme sau prevenirea ei.
Sesiunile de educatie juridica transmit notiuni esentiale pentru viitorii tineri ancorati in realitate, care-si cunosc drepturile si care sunt pregatiti sa treaca in etape noi ale vietii lor. Sunt notiuni care explica intr-un limbaj comun realitati zilnice, din viata fiecaruia dintre noi, de la aspecte care tin de protectia consumatorului, la interactiunea cu institutii publice sau la ce consecinte pot aduce anumite comportamente, din punct de vedere juridic.
Fiecare dintre acestia a primit un Manual de Educatie Juridica realizat de asociatiile Liderjust, Centrul Roman pentru Politici Europene (CRPE) si judecatorul Cristi Danilet, tiparite special in acest scop de catre Fundatia EGGER.
Prima etapa de implementare a proiectului de educatie juridica din anul 2016 s-a bucurat de un real succes, astfel incat pana la finalul lunii noiembrie, 45 de voluntari au ajuns la 82 de clase insumand 2.187 de elevi. In total, la finalul acestui an scolar, proiectul a insemnat 153 de ore de educatie juridica sustinute de peste 50 de voluntari, la 4 licee, pentru 4.111 elevi.
Temele abordate au fost dintre cele mai diverse, de la raspunderea penala a minorului, drepturile si obligatiile acestuia, libertate de exprimare, viata privata, comportamentul in mediile social-media, aspecte de educatie electorala sau de educatie civica, toate notiunile fiind explicate prin prisma cadrului legal din Romania si a legislatiei actuale. (A.D.).