Persoanele nevazatoare din Bucuresti se pot deplasa mai usor cu metroul, datorita aplicatiei Tandem Acces finantata de Fundatia Orange in cadrul programului „Lumea prin Culoare si Sunet” si implementata de Asociatia Tandem in parteneriat cu Metrorex.
Aplicatia este conceputa de Florin Georgescu, presedintele Asociatiei Tandem, el insusi nevazator, pentru a ajuta persoanele cu deficiente de vedere sa calatoreasca cu metroul fara ajutorul unui insotitor si fara a depinde de cei din jur.
Prin implementarea acestui proiect Bucurestiul devine prima capitala europeana care detine un sistem de accesibilizare a transportului cu metroul bazat pe tehnologia Bluetooth. Aceasta tehnologie confera continuitate comunicarii aplicatiei cu telefonul mobil indiferent daca exista semnal telefonic sau localizare GPS in subteran.
Toate cele 53 de statii de metrou sunt accesibile nevazatorilor datorita aplicatiei Tandem Acces si a celor 1.000 de Beaconi care au fost instalati cu ajutorul voluntarilor angajati Orange Romania si a voluntarilor Asociatiei Tandem. Beaconii sunt dispozitive care emit un semnal sonor si comunica cu smartphone-ul prin intermediul aplicatiei care transmite nevazatorilor prin mesaje (citite cu ajutorul unui voice-over) indicatii de orientare referitoare la punctele cheie din statiile de metrou (intersectii, scari, turnicheti).
Atunci cand nevazatorul ajunge la o anumita distanta de Beacon, primeste o notificare prin care este anuntat asupra locatiei sale si asupra directiei in care trebuie sa se indrepte pentru a urma traseul dorit. Aplicatia poate fi descarcata gratuit de pe platformele iOS si Android.
“Asociatia Tandem pune la dispozitie primul instrument de mobilitate urbana destinat persoanelor cu deficiente de vedere. Consider ca problema accesibilizarii urbane pentru persoanele cu dizabilitati nu este incheiata, ci abia incepe. De multe ori ca nevazator am evitat sa calatoresc cu metroul datorita faptului ca nu cunosc topografia tuturor statiilor. Sper ca alte persoane aflate in situatia mea, sa profite de Tandem Acces si sa depaseasca temerile si obstacolele pe care eu le-am intampinat in trecut”, a declarat Florin Georgescu, presedintele Asociatiei Tandem.
“Tandem Acces poate servi ca un model bun de urmat pentru alte initiative care-si propun sa transforme orasele clasice din Romania in orase inteligente (Smart City) – mai responsabile si mai accesibile pentru toti oamenii inclusiv pentru cei cu deficiente. In cei cinci ani de la infiintarea fondului de finantare „Lumea prin Culoare si Sunet” care se ridica la peste 2 milioane de euro am reusit sa oferim solutii pentru multe din problemele persoanelor cu deficiente de vaz si auz din Romania”, a declarat Amalia Fodor, director executiv Fundatia Orange.
Valoarea proiectului este de 262.000 lei, din care finanţarea Fundaţiei Orange se ridica la suma de 222.000 lei, in cadrul programului „Lumea prin Culoare şi Sunet”, ce ofera fonduri pentru proiecte care vizeaza integrarea persoanele cu deficienţe de vedere sau de auz. (A.D.).