Electrica a desemnat câștigătorii celei de-a doua ediții a programului de granturi “Electrica pune România într-o altă lumină”. În competiție au fost înscrise 163 de proiecte, iar 6 au fost selectate pentru a primi finanțări în valoare totală de 50.000 euro.
Proiectele care primesc fonduri vizează inițiative din domeniile: educație, sănătate, protecția mediului și au impact în comunitățile din zonele Sibiu, Galați, Constanța, București și Arad.
Proiectele câștigătoare sunt:
- BLIND SPOT – Centru pilot de intregrare – Proiectul își propune creșterea gradului de incluziune socială a persoanelor cu handicap, prin realizarea unui centru pilot de integrare pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități de vedere. Centrul urmează să ofere servicii educaționale de formare, cursuri acreditate și de perfecționare, iar beneficiarii vor fi formați de alți nevăzători, care deja lucrează într-un program pilot de peer-training. În plus, centrul va oferi și posibilitate de practică pentru cursanți.
- CIVIC-GHIZI – Proiectul constă în organizarea unor stagii de formare pentru un grup de tineri (cu vârste cuprinse între 15 şi 35 ani) care să devină ghizi civici voluntari. În cadrul proiectului, tinerii vor aprofunda partea teoretică, prin cursuri specifice, dar și partea practică, prin susținerea unor tururi ghidate la care vor participa colegii de curs, experții care vor susține cursurile, dar și membrii proiectului.
- CLIIN – Complianță în Lupta Împotriva Infecțiilor Nosocomiale – Scopul proiectului este reducerea incidenței infecțiilor nosocomiale în cadrul Secției de Terapie Intensivă Nou-Născuți din cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii “Maria Sklodowska Curie”, prin introducerea unui sistem de complianță în prevenirea, monitorizarea, evaluarea și tratarea acestora. Obiectivul principal este scăderea, în următoarele 12 luni, a procentului infecțiilor nosocomiale la nivelul secției, de la 17,5% la 8%.
- MagicHOME – ACASĂ departe de CASĂ pentru copiii diagnosticați cu cancer – MagicHOME este un loc care ține familiile împreună atunci când copiii necesită îngrijiri în clinici specializate aflate departe de localităţile lor de origine. Obiectivele proiectului sunt să ofere 10.000 zile de cazare în anul 2018, servicii MagiCAMP (tabere de vară, weekend-uri cu frații și surorile, MagicBOX etc.) și să organizeze cel puțin 10 evenimente pentru copiii afectați de boli grave și familiile lor (expoziții, workshop-uri cu părinții etc.)
- EcoYear challenges YOU – Proiectul își propune realizarea unor activităţi ce se vor desfășura pe durata unui an de zile, realizarea unui EcoGuide, ecologizări şi plantări, amenajarea unor spații de colectare a deșeurilor menajere, realizarea platformei EcoFriends şi alte activităţi. Scopul proiectului este creşterea gradului de implicare a comunităţii gălăţene în proiecte ce vizează conservarea şi protejarea mediului înconjurător, precum şi adoptarea unui stil de viaţă prietenos cu natura
- Plaja Terapeutică – Proiectul constă în amenajarea unui sector de plajă destinat persoanelor cu dizabilități, în contextul în care, în acest moment, în România nu exista nicio plajă care să ofere facilități pentru persoanele cu nevoi speciale. Mai mult, în cadrul proiectului va fi amenajat primul parc terapeutic din Europa, realizat pe o plajă. Activitățile se vor desfăşura în sezonul estival 2018, peste 200 de voluntari din 10 țări urmând să fie implicați în realizarea acestora.
Concursul de granturi “Electrica pune România într-o altă lumină” s-a desfășurat în perioada 22 august – 25 octombrie 2017, pe platforma online www.electrica.ro/CSR/program_granturi. Prima fază a proiectului a fost destinată depunerii de proiecte, în timp ce în faza a doua a fost verificată eligibilitatea acestora. În final, în urma unei evaluări obiective, au fost alese proiectele care vor beneficia de finanțare. (A.D.).