Colegiul Economic Ion Ghica din Târgoviște a fost premiat, alături de 14 școli europene, la competiția europeană Școala Antreprenorială a anului 2017.
Cele mai bune școli antreprenoriale din Europa au fost premiate pentru succesul înregistrat în activitățile de promovare a educației antreprenoriale. Printre câștigătorii acestei ediții se numără directori și profesori de școli din 15 țări europene. Începând cu 2015, premiile „Școala antreprenorială“ sunt decernate anual ca parte a inițiativei de educație antreprenorială a JA Europe, susținută în acest an de compania Siemens.
“Pentru al treilea an consecutiv, o școală din Romania obține titlul Școala Antreprenorială a Anului. Acum, în 2017, obținerea titlului de către Colegiul Economic Ion Ghica din Târgoviște, nu reflectă doar dedicarea și eforturile conducerii și profesorilor acestui colegiu despre care știm că obține rezultate deosebite și în alte domenii, ci și schimbările de abordare pe care multe școli din Romania le-au făcut în ultimii ani. Astfel, din ce în ce mai mulți elevi beneficiază de programe de educație antreprenorială, formarea continuă a profesorilor în acest domeniu este încurajată și sprijinita, iar școlile au o relație din ce în ce mai strânsă cu comunitatea de afaceri”, a declarat Marinica Stoian, Inspector General în Ministerul Educaţiei Naţionale.
Școlile premiate au demonstrat cel mai înalt grad eficiență în ceea ce privește punerea în aplicare a programelor de educație antreprenorială. Criteriile de selecție au inclus: strategia pentru educație antreprenorială, eficacitatea alocării resurselor, existența unor sesiuni de formare pentru profesori, gradul de implicare a comunității locale de afaceri și relevanța proiectelor pentru susținerea schimbului de bune practici.
Performanțele în domeniul educației antreprenoriale și nu numai au generat rezultate remarcabile. De exemplu, școala câștigătoare din Lituania se mândrește cu cifre cu adevărat impresionante: majoritatea profesorilor și 37% dintre elevi (de patru ori mai mulți decât media europeană) sunt angajați activ în studiul antreprenoriatului. O școală din Estonia a reușit să implice nu mai puțin de 10 reprezentanți ai mediului de afaceri în proiectele sale educaționale. Un liceu din Helsinki oferă 14 cursuri de antreprenoriat. O școală din Germania colaborează cu cele mai bune universități de afaceri pentru a le putea oferi elevilor săi șansa de a obține o diplomă internațională. „Deprinderile antreprenoriale nu se moștenesc, ci se învață!“ – au ținut să ne reamintească reprezentanții școlii Alte Kantonsschule, din Aarau, Elveția. (A.D.).