Muhammad Yunus, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, fondatorul “Bancii pentru cei saraci” (Grameen Bank), publica in 2008 cartea Creating a World without Poverty: Social Business and the Future of Capitalism. Cea mai buna solutie pentru rezolvarea problemelor sociale de astazi, spune autorul, este business-ul si antreprenoriatul social. Ce spune Yunus:
STATUL – are resurse, are capacitatea de a rezolva probleme sociale, dar si metehne: ineficienta, greoi, coruptibil, birocratic. Se pricepe sa creeze structuri, dar nu le inchide atunci cand devin ineficiente.
ONG-urile – se nasc pentru a rezolva probleme, dar, la fel ca statul, nu le poate face fata singure. Au o problema majora, sunt prea dependente de finantari, donatii, sponsorizari, care niciodata nu sunt suficiente pentru cate probleme sunt.
CSR – e de doua tipuri, mic si mare, slab si puternic. Sa nu afectezi oamenii sau planeta (cel mic); Fa bine oamenilor si planetei (cel mare). Atat timp insa cat nu sacrifici profitul. Exista companii ai caror tineri manageri vor sincer sa se implice social, sa puna CSR-ul in centrul afacerii. De apreciat, doar ca acesti manageri nu pot trece peste proprietari sau actionariat. Scopul acestora e unul singur, sa-si vada afacerea crescand. Uneori se intampla ca nevoile societatii si oportunitatile de crestere a profitului sa coincida. Dar ce se intampla atunci cand nevoile oamenilor si interesele pe termen lung ale companiei difera? Companiile prin natura lor nu sunt facute sa rezolve probleme sociale.
Teoriile economice capitaliste au generat o lume unidimensionala cu oameni dedicati jocului competitional, in care victoria se masoara prin profit. Aceste teorii domina realitatea, care e cu totul alta. Oamenii nu sunt fiinte unidimensionale, au emotii, credinte, prioritati, diverse tipare comportamentale. Nu orice business trebuie sa fie subjugat obiectivului de maximizare a profitului. Acum, spune autorul, intra in scena conceptul de social business.
Captura foto: muhammadyunus.org