Un document cadru îndemnând la dezvoltarea de orașe și comunități sustenabile a fost adoptat la a 68-a Conferință a Societății Civile ONU în Salt Lake City, SUA.
La eveniment, care a fost organizat pentru prima dată în altă locație decât sediul ONU din New York, au participat peste patru mii de organizații și rețele de organizații neguvernamentale, printre care și organizația clujeană Grupul PONT.
La summit a fost adoptată o declarație finală care îndeamnă la acțiune operativă organizațiile internaționale și guvernele, dar și societatea civilă la autoangajament.
Prezența Grupului PONT la eveniment se leagă în mod organic la procesul de dezvoltare a conceptului și metodologiei Urban Youth Circle (Cercul de Tineret Urban), care stă la baza candidaturii orașului Baia Mare pentru titlul de Capitala Europeană a Tineretului. Acest concept se încadrează și într-unul dintre subiectele abordate la conferință: orașe și comunități sustenabile, respectiv tineri, și în acest context s-a realizat participarea la conferință a Grupului PONT, în parteneriat cu Federația Organizațiilor Neguvernamentale de Tineret din Maramureș.
Grupul PONT a recomandat, atât în prealabil în scris cât și la fața locului, întărirea proceselor de participare urbană, și totodată a accentuat ca documentul să conțină, pe lângă apelul către guverne, și îndemn de auto-angajament către societatea civilă. Această recomandare a fost susținută și de alți participanți și a dus la restructurarea parțială a documentului.
Participanții tineri au adoptat și un set de măsuri complementare în legătură cu starea climei Pământului. Documentul, care conține în mare parte angajamente din partea tinerilor, enunță în mod oficial că nu mai vorbim despre încălzire globală, nici despre schimbare climatică, ci despre criză climatică, și există o nevoie urgentă și critică pentru acțiune.
Organizația clujeană îndeamnă la acțiune instituțiile și organizațiile din România, în contextul concluziilor și apelurilor formulate la conferință. În același timp se angajează să le includă pe acestea atât în programele sale din România (Capitala Tineretului din România), cât și în colaborările internaționale, cum ar fi proiectele de dezvoltarea ecosistemelor de tineret urbane din cadrul Rețelei Capitalelor Europene ale Tineretului sau candidatura finală a orașului Baia Mare pentru titlul de Capitala Europeană a Tineretului. (A.D.).