240 de elevi din 26 de școli din județele Argeș și Dâmbovița au absolvit cursurile celei de-a cincea ediții a Taberei Meseriașilor – cel mai amplu proiect privat de educație profesională și tehnică.
Prin acest program, OMV Petrom continuă implicarea în educația profesională și tehnică și urmărește să aducă în prim plan importanța meseriilor, precum și găsirea unor soluții pentru a contribui la îmbunătățirea învățământului profesional din România.
Împărțiți în două serii, respectiv Seria Mecanicilor (180 de elevi) și Seria Electricienilor (60 de elevi), elevii au simulat un program real de lucru în cadrul unor ateliere practice alături de profesori și mentori.
În fiecare săptămână au participat câte 60 de elevi care au avut de pus în practică un proiect final, prin care și-au demonstrat evoluția lor în Tabăra Meseriașilor.
Odată cu încheierea celei de-a cincea ediții a Taberei Meseriașilor, OMV Petrom își reconfirmă misiunea de a se implica în identificarea unor soluții pentru îmbunătățirea educației profesionale: „Ceea ce a început în urmă cu cinci ani ca un proiect – pilot se dovedește că este, de fapt, un model. Esențiale pentru formarea viitorilor meseriași sunt cursurile practice în ateliere moderne, alături de specialiști meseriași, dar sprijinul unor psihologi și experți în dezvoltarea personală, a inteligenței emoționale, abilităților de comunicare, interacțiune, lucru în echipă – aspecte care completează formarea elevilor și îi pregătesc atât pentru piața muncii, cât și pentru societatea actuală”, spune Mona Nicolici, Manager de Sustenabilitate OMV Petrom.
La finalul taberei, cei mai pasionați și implicați 40 de elevi au fost selectați ca bursieri OMV Petrom și vor primi o bursă de studiu în valoare de 500 de lei lunar, pe parcursul anului școlar 2019- 2020.
De asemenea, tot în cadrul Taberei Meseriașilor, 40 de profesori au câștigat o finanțare totală de 40.000 de euro pentru implementarea unor proiecte care să contribuie la învățământul profesional din România.
Tabăra Meseriașilor face parte din programul România Meseriașă, dedicat susținerii și dezvoltării învățământului profesional și tehnic din România. Mai multe detalii pe www.taraluiandrei.ro, secțiunea Tabăra Meseriașilor.
OMV Petrom este una din primele companii din România semnatară a UN Global Compact, încă din 2013. Obiectivele de dezvoltare durabilă (ODD) ale Națiunilor Unite constituie agenda convenită la nivel global de toate statele pentru dezvoltarea durabilă și adresează domenii precum: educația, schimbările climatice, reducerea săraciei. ODD-urile au fost adoptate, inclusiv de România, ca un model de dezvoltare durabilă până în 2030.
În urmă cu aproape cinci ani, OMV Petrom și-a asumat un rol important în sprijinirea educației profesionale, atunci când a lansat campania „România Meseriașă” prin care susține învățământul profesional. În 2015 a luat naștere „Tabăra Meseriașilor din Țara lui Andrei”, un proiect de educație practică bazat pe ateliere de dezvoltare personală și profesională pentru elevi și profesori. În același an a fost lansată „Școala Petroliștilor”, un alt proiect educațional și între 2016-2017, OMV Petrom a lansat Campania națională de strângere de fonduri „Sandvișul Meseriaș”. În 2018 a fost lansat proiectul „Liga Elevilor Meseriași” format din elevi și profesori, care să aducă în dezbatere la nivel local și național problemele elevilor din acest sistem. (A.D.).