Ateliere Fără Frontiere a donat 150 de calculatoare în cadrul programului Dăm un Byte de Ajutor, implementat cu susținere financiară oferită de Telekom Romania prin competiția de proiecte Teimplici.ro, ediția 2018.
Inițiativa are ca obiectiv scăderea ratei abandonului școlar în rândul copiilor care provin din medii defavorizate din județul Hunedoara, unul dintre județele cele mai afectate de părăsirea timpurie a școlii.
Acest program este necesar în contextul în care România înregistrează una dintre cele mai ridicate rate de părăsire timpurie a școlii (grupa de vârstă 18-24 de ani) din Europa. Potrivit celor mai recente date publicate de Comisia Europeană, în anul 2018, 16,4% dintre elevii români au renunțat la studii, comparativ cu media europeană de 10,6%, iar procentul tinerilor cu vârsta de 15 ani cu un nivel scăzut de cunoștințe în matematică este de 39,9% comparativ cu media UE de 22,2% și de 38,5% în domeniul științelor raportat la 20,6% media europeană.
„Sunt foarte puține școli în România echipate corespunzător din punct de vedere digital, dar și foarte puține programe de formare sau resurse digitale dedicate perfecționării cadrelor didactice. Pentru a nu rămâne în urma statelor europene, sistemul de educație din România trebuie modernizat, iar școlile dotate corespunzător pentru a face față provocărilor generate de o piață a muncii tot mai digitalizată. Ne dorim ca prin competiția Teimplici.ro să sprijinim tot mai multe inițiative prin care să facilităm accesul elevilor la tehnologie și să contribuim la pregătirea cadrelor didactice și astfel la creșterea calității și atractivității procesului de educație”, a declarat Florina Șerban, Expert Responsabilitate Corporativă, Telekom Romania.
Ateliere Fără Frontiere a decis să susțină cu câte 15 calculatoare recondiționate 10 proiecte educaționale propuse de Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuși” și Clubul Copiilor din Petrila, Colegiul Național de Informatică „Carmen Sylva” și Școala Gimnazială „I.G. Duca” din Petroșani, Școala Gimnazială Bretea Română, Școala Gimnazială „Ion Buteanu” Buceș, Școala Gimnazială Romos și Școala Gimnazială „Dr. Aurel Vlad” din Orăștie. În plus, pe lângă cele 150 de calculatoare echipate cu soluții software, profesorii și elevii implicați în cele 10 proiecte educaționale vor avea acces la platforme de e-learning, kit-uri de educație și sensibilizare cu privire la dificultățile de învățare, dar și conturi pe platforma Junior Achievement (JA) România dedicată programelor de tipul learning by doing, adaptate specificității și categoriilor de vârstă din sistemul educațional românesc.
Mai mult, în luna noiembrie, profesorii coordonatori vor participa și la o sesiune de training susținută de asociația Junior Achievement (JA) România, având ca teme educația economico – financiară și orientarea în carieră. Aceștia vor învăța cum să-i ajute pe elevi să identifice cele mai bune opțiuni de carieră, să înțeleagă legătura dintre educație și viitorul profesional, dar și să dezvolte o atitudine pozitivă față de mersul la școală prin realizarea conexiunilor între necesitatea finalizării studiilor și avantajele economice și beneficiile concrete ale acestui lucru. (A.D.).