Fundația elvețiană Terre des hommes a desfășurat săptămâna trecută a opta ediție a campaniei-eveniment Ziua Ștafetei, care a reușit să conecteze peste 6.770 de copii din România cu mentori din profesiile la care tinerii visează.
Campania a avut loc între 18 -22 noiembrie, iar semnificația ei este cu atât mai mare cu cât în luna noiembrie întreaga lume aniversează cei 30 de ani ai Convenției cu privire la Drepturile Copilului, adoptată de Adunarea Generală a Națiunilor Unite în 1989.
Meseriile de care copiii români s-au arătat cel mai interesați sunt polițist, profesor/educator, manichiuristă, make-up artist, jandarm, pompier, mecanic auto, avocat, medic, terapeut, bucătar, ospătar, cosmeticiană, barman, informatician, militar. Nu au lipsit însă din alegerile lor nici profesiuni mai rare: arhitect, judecător, asistent social, lăutar, florar, preot, etnograf, topograf, dansator de dansuri populare, fotograf, muzician, farmacist, excavatorist.
Mentorii au fost găsiți la nivel local de profesori, care au coordonat întregul proces, în timp ce Fundația Terre des hommes a oferit acces copiilor la câțiva profesioniști de renume din București: directorul unui institut cultural, ambasador, fotograf-arhitect, ministru plenipotențiar, consilier politic, organizator de evenimente, manager de cinema, director al unui festival internațional de muzică, deputat. De asemenea, au fost inclusi în grupurile de copii și tineri refugiați, deoarece credem în egalitatea de șanse.
De asemenea, ideea proiectului a pornit și de la faptul că tinerii trebuie să pătrundă și în medii aparent exclusiviste, unde să poată înțelege procesul de luare a deciziilor și chiar să participe, să-și exprime opiniile. De aceea, Fundația Terre des hommes i-a ajutat să deschidă porțile unor instituții precum British Council, Institutul Diplomatic Român, Ambasada Confederației Elvețiene la București, Ambasada Canadei la București, Compania Națională Aeroporturi București. De asemenea, un copil a fost oaspetele deputatului Ovidiu Raețchi și a asistat la lucrările Camerei Deputaților.
Printre mentorii renumiți din București s-au numărat Dl. Nigel Bellingham, director al British Council , doamna Simona Spinaru, Ministru plenipotențiar și director în cadrul Institutului Diplomatic Român, Ana Maria Curbet, Political, Economic & Communication Officer la Ambasada Confederației Elvețiene, Ian Trites, consilier politic la Ambasada Canadei, Răzvan Popovici (violist și director al Festivalului Internaţional de Muzică de Cameră SoNoRo), Corina Leca (proprietar Take 1 events și designer de pălării) și Vlad Eftenie, lector la Arhitectură și fotograf pasionat. De asemenea, au participat la campanie Therme București, ABB Romania, Ringier Romania și Cinema City. La Therme copiii au înțeles ce înseamnă munca în marketing, peisagistică, restaurant sau în departamentul IT al unei mari companii. La sediul ABB Romania, câțiva tineri au fost primiți și mentorați de angajați și de arhitectul Florin Enache, coordonatorul proiectului #BETTER, de iniţiativă si responsabilitate în construcţii. (A.D.).