Fundația AVON donează 1 milion de dolari la nivel global organizațiilor non-guvernamentale care sprijină victimele abuzului în familie pentru continuarea serviciilor de consiliere și adăpost în contextul pandemiei de coronavirus.
Donația face parte dintr-o inițiativă globală Avon în sprijinul femeilor care se confruntă cu un risc crescut de violență domestică în această perioadă, pe fondul izolării la domiciliu chiar cu agresorul. O parte din donația globală va merge și către organizații și proiecte de sprijinire a victimelor violenței domestice din România, pe care AVON România le-a sprijinit și în trecut, prin programe de finanțare.
Violența domestică în contextul pandemiei
Organizațiile pentru femei din întreaga lume trag un semnal de alarmă asupra creșterii cazurilor de violență în familie, prin raportare la înmulțirea cererilor de servicii de asistență. Date din China indică o creștere de trei ori a cazurilor raportate în februarie, comparativ cu anul precedent. Potrivit EuroNews, în Franța, rata violenței domestice a crescut cu peste 30% din 17 până în 28 martie, pe fondul izolării la domiciliu. Liniile telefonice specializate din UK și US raportează creșteri similare, chiar dublări.
În România, încă nu există raportări oficiale de la începutul măsurilor de izolare, dar experții din organizațiile neguvernamentale se așteaptă ca numărul cazurilor să crească și la noi .. În prima jumătate a anului 2019, conform datelor de la Inspectoratul General de Poliție al României, obținute de Centrul Filia, la nivel național cca 64 de persoane erau agresate zilnic, iar în total au fost înregistrate 11,627 victime ale violenței domestice, în perioada ianuarie – iunie 2019.
“Violența domestică s-a bazat dintotdeauna pe izolare ca parte a mecanismului de dominație pus în mișcare de agresor. Pe timpul pandemiei, când majoritatea oamenilor sunt izolați în casele lor, violența domestică nu dispare miraculos. Dimpotrivă, este probabilă o creștere a situațiilor conflictuale în familie, mai ales că tot mai mulți oameni resimt furie, panică, nesiguranța zilei de mâine. În lipsa unor deprinderi sănătoase de gestionare a furiei, riscul de comportament violent crește. Și la celălalt capăt e dublat de un context de vulnerabilitate sporită a victimelor, din cauza distanțării sociale. Acum, mai mult ca niciodată, avem nevoie de rețele de sprijin”, spune Camelia Proca, directoarea Asociației pentru Libertate și Egalitate de Gen – A.L.E.G, asociație activă în domeniul combaterii și prevenirii violenței împotriva femeilor.
Campania Izolate, dar Împreună
Pe lângă suportul financiar oferit organizațiilor non-guvernamentale, Avon lansează campania “IZOLATE, DAR ÎMPREUNĂ”, un efort de comunicare la nivelul reprezentanților, clienților și comunităților din întreaga lume. Acesta constă în informarea publicului cu privire la problema violenței domestice, îndrumarea victimelor către organizațiile care le pot oferi ajutor și consiliere, dar și identificarea și sprijinirea persoanelor aflate în situații de risc.
„Violența domestică este deja o epidemie care se ascunde în spatele ușilor închise. Precum virusul Covid-19, și abuzul domestic este un ucigaș tăcut. O consecință neintenționată a măsurilor de izolare necesare pentru combaterea Coronavirusului îi obligă pe femeile și copiii vulnerabili să rămână blocați în casă împreună cu agresorul. Prin intermediul rețelei noastre de peste 5 milioane de reprezentanți și a acoperirii digitale la nivel global, vrem să ne asigurăm că cei aflați în situații dificile știu că nu sunt singuri. Îi invităm pe toți cei interesați să se alăture inițiativei noastre. De asemenea, trebuie să luăm măsuri urgente pentru a menține funcționale serviciile oferite de organizațiile care sprijină victimele abuzului domestic. Pe lângă fondurile oferite prin intermediul Fundației Avon, echipele noastre vor dona adăposturilor pentru femei obiecte de primă necesitate, de la produse pentru igiena personală până la dezinfectanți pentru mâini și săpunuri”, a declarat Angela Crețu, CEO Avon.
Cea mai recentă contribuție de 1 milion de dolari se bazează pe un angajament de 15 ani al Fundației Avon de a ajuta la oprirea violenței împotriva femeilor. Inițiativa face parte din promisiunea Avon și a Fundației Avon de a dona 10 milioane de dolari în 2020 pentru organizații de caritate care sprijină sănătatea și bunăstarea femeilor. Până în prezent, Avon și Fundația Avon au donat peste 80 de milioane de dolari ONG-urilor care luptă împotriva violenței domestice și vor continua să susțină eforturile acestora. (A.D.).