Pandemia de coronavirus i-a afectat din punct de vedere emoţional, într-o proporţie covârşitoare, pe copii şi adolescenţi: 91% dintre ei trec prin experienţe tulburătoare din cauza COVID-19, conform unui studiu realizat de World Vision.
Studiul a inclus 101 copii şi tineri cu vârste cuprinse între 8 şi 17 ani din 13 ţări: România, Albania, Bangladesh, Bosnia și Herțegovina, Brazilia, Republica Democrată Congo (RDC), Mali, Mongolia, Nicaragua, Peru, Filipine, Sierra Leone și copii refugiaţi sirieni care trăiesc în tabere de refugiați în apropierea graniței turco-siriene.
Printre sentimentele pe care copiii şi adolescenţii intervievaţi le-au simţit în perioada pandemiei de coronavirus sunt stresul emoţional, anxietatea, furia, îngrijorarea, incertitudinea. Conform studiului, trei factori importanţi au avut un impact direct asupra stării emoţionale a copiilor: închiderea şcolilor, distanţarea socială şi sărăcia în creştere. 71% dintre copii se simt izolaţi şi singuri din cauza închiderii şcolilor.
Copiii și tinerii din toate țările participante au fost de acord că decizia de a închide temporar școlile este o măsură adecvată în contextul COVID-19. Cu toate acestea, au declarat că măsura a avut un impact negativ asupra procesului lor educaţional, dar şi a rutinei zilnice, iar acest lucru le-a crescut sentimentul de izolare şi disperare.
În foarte multe dintre ţările parte din acest studiu, nici elevii, nici cadrele didactice nu au fost pregătite pentru trecerea la învăţământul online. Aceasta este o frustrare comună în rândul copiilor, mulţi dintre ei având dificultăți în a înţelege lecțiile online. În plus, potrivit copiilor și tinerilor, elevii din comunitățile cele mai vulnerabile sunt discriminaţi în această perioadă.
Deşi respondenţii cred că măsurile de distanţare socială sunt importante pentru a-i proteja de coronavirus, 75% dintre ei au recunoscut că este dificil din punct de vedere emoţional să facă faţă restricţiilor.
Principalele consecinţe negative ale restricţiilor care îi afectează pe copii sunt singurătatea, lipsa colaborării, a lucrului în echipă, schimbări în alimentaţie sau în regimul de somn, acces limitat la internet în unele comunităţi.
Sărăcia și accesul la apă curată sunt probleme dintotdeauna pentru multe dintre țările chestionate, iar COVID-19 a înrăutățit situația, lucru care a dus la creșterea anxietății în rândul copiilor. Pe copii şi tineri îi îngrijorează în special riscul ca părinţii lor să rămână fără venituri. De asemenea, sunt îngrijorați de impactul economic pe care criza l-ar avea asupra celor mai vulnerabili și preocupați pentru numeroasele persoane din comunitățile lor care nu au economii și depind de banii câștigați zilnic. (A.D.).