Hope and Homes for Children (HHC) a început colaborarea cu compania Nuclearelectrica în ianuarie 2020, în cadrul programului de prevenire a separării copilului de familie. 16 copii din 8 familii au fost sprijiniți până în prezent pentru îmbunătățirea nivelului de trai și pentru rezolvarea acelor probleme acute care ar fi putut duce la ruperea lor de familie și instituționalizarea în centre de plasament.
Cu sprijinul Nuclearelectrica, copiii sunt în prezent alături de părinții lor, iar condițiile de trai ale familiilor s-au îmbunătățit.
În cadrul programului de prevenire, nevoile fiecărei familii incluse în program au fost atent evaluate și analizate de specialiștii HHC pe baza unui set de instrumente care se concentrează pe 6 arii de bunăstare a familiei, care includ sănătate, educație, condiții de locuit, venituri și relațiile familiei cu comunitatea. Intervențiile Fundației au fost apoi adaptate nevoilor specifice ale fiecărei familii și au inclus servicii de consiliere și sprijin material în valoare totală de 20.000 de lei oferit de Nuclearelectrica.
„Această perioadă pandemică dominată de frică și de tot mai multe incertitudini a lovit din plin familiile care trăiau deja în sărăcie. Suspendarea sau chiar pierderea locului de muncă s-a resimțit pentru numeroase familii ca o lovitură fatală venită după multe alte încercări, iar pierderea copiilor devenea doar o chestiune de timp. Viziunea noastră este aceea a unei lumi în care niciun copil nu va mai trebui să treacă prin coșmarul instituționalizării, iar în munca noastră de zi cu zi ne întâlnim frecvent cu familii ajunse la capătul puterilor dar și cu parteneri care ne întind o mână de ajutor”, spune Ștefan Dărăbuș, Director regional, Europa Centrală și de Sud, Hope and Homes for Children
Intervențiile Hope and Homes for Children trebuie să continue, pentru că numeroase familii care trăiesc în sărăcie extremă au nevoie de sprijin pentru a rămâne împreună.
„În anul 2019, Nuclearelectrica a demarat un amplu program de responsabilitate socială corporatistă, dedicat susținerii categoriilor defavorizate, promovării talentelor și îmbunătățirii condițiilor de trai pentru un număr cât mai mare de români. Proiectul Hope and Homes for Children a reușit să ofere soluții concrete la probleme sociale fundamentale precum unitatea familiei, educația copiilor, prevenția abandonului școlar. Această celulă de bază – familia, este direct corelată cu sănătatea și prosperitatea unei societăți și ne bucurăm că am avut prilejul de a ne implica în acest proiect umanitar. Suntem conștienți de faptul că există o legatură indisolubilă între dezvoltarea economică și cea socială și investim în crearea condițiilor pentru o creștere armonioasă a României pe toate planurile”, spune Cosmin Ghiță, Director General SN Nuclearelectrica SA.
Prin programul de prevenire a separării copilului de familie, Hope and Homes for Children a ajutat până în prezent 33.482 de copii să rămână alături de familiile lor, iar 1.335 de copii au fost reintegrați în familiile lor. Programul de prevenire a separării copilului de familie este complementar și esențial pentru programul de închidere a instituțiilor de tip vechi deoarece, pe măsură ce copiii sunt scoși din orfelinate, este important ca alți copii să nu le ia locul. În cei 22 de ani de activitate în România, experții Hope and Homes for Children au intervenit pentru prevenirea abandonului familial în 27 de județe și au desfășurat acțiuni de reintegrare a copiilor în familii în 25 de județe. (A.D.).