SECS – Societatea de Educație Contraceptivă și Sexuală, cea mai longevivă organizație din România care promovează dreptul la sănătate sexuală și reproductivă încă din 1990, sărbătorește pe 4 septembrie, Ziua Mondială a Sănătății Sexuale și 30 de ani de la înființare.
Cu această ocazie, SECS lansează formula de test a primei aplicații mobile gratuite în limba română, care oferă utilizatorilor informații personalizate despre contracepție, sexualitate, sarcină, fertilitate și infecții cu transmitere sexuală. Această aplicație mobilă educativă este creată într-un parteneriat internațional care include organizații din România, Belgia, Bulgaria și Serbia, sub coordonarea Federației Internaționale pentru Planificare Parentală și finațarea MSD for Mothers. În această etapă, aplicația este în testare pentru pregătirea lansării ei pentru public în noiembrie 2020.
Ziua Mondială a Sănătății Sexuale este sărbătorită anual, pe 4 septembrie, în peste 60 de state ale lumii. Anul 2020 este al zecelea an în care această zi este marcată, dar și anul în care SECS aniversează 30 de ani de la înființare, istoria organizației fiind în mare măsură și istoria României în domeniul accesului populației la informații și servicii de sănătate sexuală și reproductivă.
SECS a fost înființată la scurt timp după abrogarea celebrului decret 770 al lui Ceaușescu, care interzicea avorturile. Statisticile arătau că în cei 23 de ani în care femeile nu avuseseră acces nici la metode de contracepție și nici la avort, din cei peste două milioane de copii născuți, peste 100.000 de copii au fost abandonați, iar peste 10.000 de femei au murit în urma avorturilor ilegale. Contextul era dramatic și era nevoie de politici naționale de sănătate publică pentru a respecta românilor un drept garantat prin Constituție – dreptul la sănătate. (A.D.).