După ce toate școlile din țară au trecut la sistemul de predare online din cauza pandemiei de coronavirus, Fundația World Vision România primește o finanțare de la Decathlon România pentru copiii vulnerabili din mediul rural, care va acoperi nevoile elevilor de liceu dintr-unul dintre programele organizației.
Ca răspuns la apelul Fundației de a oferi echipamente necesare în această perioadă, Decathlon România a sponsorizat 50 de elevi de liceu cu tablete noi, iar pentru 192 de elevi vor fi acoperite, timp de 10 luni, costurile pentru acces la Internet ca să poată participa la școala online. Pentru alți 640 a oferit rucsacuri și kituri igienice de protecție pentru momentul în care elevii se vor putea întoarce la școală. Sprijinul Decathlon România vine în contextul unei campanii derulate de Fundația World Vision România „Sport pentru Toți. Toți pentru Educație” prin care organizația arată că sportul și educația sunt parte integrantă din bunăstarea copiilor și pregătirea lor pentru viață, cu atât mai mult în această perioadă în care mișcarea este cu mult redusă din cauza normelor de protecție și siguranță sanitară.
Conform unui studiu al Fundației World Vision România, 40% dintre copiii din mediul rural nu au participat la școala online în prima perioadă a pandemiei, în timp ce 32% dintre copiii înscriși în învățământul preuniversitar nu au acces individual la un dispozitiv dedicat funcțional. În prezent, odată cu închiderea școlilor, încă sunt mii de copii care nu au dispozitive online sau semnal pentru a participa la ore.
Totodată, potrivit Decathlon România 63% dintre români nu fac niciodată sport și doar 5 din 100 fac regulat sport săptămânal. Dincolo de cifre, sunt oameni pentru care educația și un stil de viață sănătos sunt elementele esențiale pentru o viață mai bună. Astfel, în cadrul campaniei de conștientizare asupra beneficiilor sportului asupra calității vieții, Fundația World Vision și Decathlon le-au oferit oamenilor un motiv important care să-i mobilizeze să facă sport: educația copiilor de la sat. În cadrul sesiunilor online de sport, desfășurate de Decathlon, peste 1000 de persoane au făcut sport online pentru educație, iar peste 140.000 au vizionat antrenamentele.
„În aceste vremuri dificile, orice ajutor contează, cu atât mai mult cu cât vorbim de mii de elevi care riscă să piardă un an din educația lor. Doar împreună putem susține accesul la educație în orice condiții, iar Decathlon ne-a arătat că sportul și educația sunt parte integrantă din bunăstarea copiilor și pregătirea lor pentru viață. Ne bucură cu atât mai mult cu cât prin alăturarea educație-sport nu doar că am reușit să ajutăm 200 de copii să primească tablete, dar împreună cu Decathlon am atins niște rezultate incredibile: oamenii s-au alăturat efortului comun și chiar au făcut sport pentru educație, au răspuns apelului nostru. Cu ajutorul Decathlon și susținătorilor lor, sute de elevi de liceu, din mediul rural, beneficiază de tablete cu internet, rucsacuri și kituri de igienă cu care vor putea avea acces la lecții online și vor fi mai pregătiți și protejați pentru a continua studiile și în format fizic atunci când vor reveni la școală. Beneficiarii donației sunt elevi ai sistemului de burse din programul nostru Vreau în clasa a – 9 -a, pentru care eliminăm acum, împreună cu Decathlon, principala barieră în accesul la educația online: lipsa tehnologiei”, a precizat Ștefania Sofronie, Director Marketing & Fundraising, World Vision România.
„Intervenția noastră în sprijinul Fundației World Vision a venit natural, corespunde în totalitate cu ceea ce credem și facem în fiecare zi: sport pentru o viață mai bună, sport pentru toți. Pentru noi, educația și sportul – ca fundament al unei vieți sănătoase – sunt esențiale pentru viitorul copiilor noștri. Un exemplu de reușită prin educație și sport este chiar una dintre bursierele din programul Vreau în clasa a-9-a al World Vision: Dana Govoreanu, campioană națională la 100 m garduri și vicecampioană națională la 400 m garduri. Cu bucurie am văzut că oamenii chiar s-au mobilizat pentru a face sport pentru educație: peste 1000 de persoane au participat activ la antrenamentele online și peste 140.000 au urmărit sesiunile. Sunt cifre foarte bune, având în vedere că 63% dintre români nu fac sport. Pandemia a pus lacătul pe ușile școlilor, dar asta nu înseamnă că trebuie să punem lacătul și pe viitorul copiilor, să le îngrădim accesul la educație doar pentru că nu au avut norocul să se nască într-o zonă în care părinții pot avea locuri de muncă și, astfel, să le ofere copiilor toate condițiile pentru a-și continua studiile”, a spus Bogdan Dorobanț, CSR Project Leader Decathlon România.