În data de 3 decembrie se celebrează, în fiecare an, Ziua internaţională a persoanelor cu dizabilități. Anul acesta, în viaţa persoanelor cu dizabilități, pe lângă provocările pe care le experimentează zi de zi, s-au adăugat şi cele provocate de pandemie, care au accentuat și mai mult izolarea.
Datele publicate de Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopție (ANDPDCA) arată că aproape 4.000 de persoane cu dizabilități și vârstnici din centrele sociale erau infectați cu coronavirus la finele lui noiembrie. Dintre aceștia, 748 au decedat de la începutul pandemiei.
Tot datele ANDPDCA arată că sunt 2.252 de angajați în centrele sociale infectați cu coronavirus, dintre care 11 au murit.
Persoanele cu dizabilități intelectuale sunt vulnerabile datorită dificultăților de comunicare, multe neavând limbaj verbal, dificultăților de înțelegere și tulburărilor de comportament asociate deseori dizabilității.
Toate acestea îngrădesc accesul lor la serviciile medicale, mai ales într-un sistem deja supraglomerat. În plus, multe persoane cu dizabilități intelectuale au nevoie de îngrijire și supraveghere permanentă din partea unei persoane instruite, ceea ce contravine protocoalelor pentru tratarea infecției COVID19.
Imaginile din Spitalul Județean Reșița, apărute ieri în presă arată o realitate crudă, revoltătoare și inacceptabilă pentru o țară civilizată. Pacienții infectați cu SARS-CoV 2 și diagnosticați cu probleme de sănătate mintală nu erau tratați într-un mod dezirabil. Aceștia se aflau întinși pe jos, pe ciment, în saloane și băi care arătau deplorabil.
„Persoanele cu dizabilități intelectuale și familiile lor sunt și mai izolate decât până acum și de multe ori lipsite de suport. În criza provocată de coronavirus, e important să ne asigurăm că nu abandonăm pe nimeni, fără sprijin și acces la serviciile de sănătate”, a declarat Laila Onu, director general al Fundației Pentru Voi.