Consumatorii isi regandesc consumul de bunuri avand in minte conceptul de sustenabilitate atunci cand cumpara un produs, potrivit studiului “Regeneration Consumer Study” realizat de BBMG, GlobeScan si SustainAbility.
Studiul a aratat ca doua treimi din consumatorii din sase tari au afirmat ca “trebuie sa consumam mult mai putin pentru a imbunatati mediul inconjurator pentru generatiile viitoare” si ca au “un simt al responsabilitatii de a cumpara produse care sunt prietenoase cu mediul si cu societatea”. Rezultatele se bazeaza pe un studiu online realizat pe un esantion de 6.224 de consumatori din Brazilia, China, India, Germania, Marea Britanie si Statele Unite, realizat in luna octombrie a acestui an.
Un aspect interesant de remarcat este ca in continuare exista bariere importante pe care consumatorii din intreaga lume le intampina la achizitia sustenabila de produse. Printre acestea se numara perceptiile legate de performanta produsului, preturile ridicate, scepticismul referitor la produse si o lipsa de cunostinte legate de elementele care fac dintr-un produs sa fie responsabil social si fata de mediu. Studiul mai arata ca la ora actuala consumatorii cauta acele branduri care le imbunatatesc viata si care creeaza in acelasi timp o economie sustenabila de care poate beneficia intreaga societate in ansamblul sau.
Un consum mai redus, un consum mai bun
In timp ce 66% dintre consumatorii din cele sase tari care au participat la studiu cred in ideea de a consuma mai putin, acest procent variaza de la o piata la alta, astfel ca 76% dintre consumatorii din tarile in curs de dezvoltare si 57% dintre cei de pe pietele dezvoltate sunt inclinati sa creada ca trebuie sa consumam mult mai putin pentru a imbunatati mediul inconjurator pentru generatiile viitoare. In mod similar, este mult mai posibil ca esalonul consumatorilor din tarile dezvoltate sa aiba un simt al responsabilitatii mai puternic de a cumpara produse care sunt prietenoase cu mediul si societatea.
Perceptii in schimbare
Viziunea legata de preturi, performanta si credibilitate submineaza de cele mai multe ori decizia de cumparare sustenabila. Majoritatea consumatorilor la nivel global sunt de acord ca ar cumpara mai multe produse care sunt responsabile fata de mediu si societate daca acestea ar avea aceleasi performante sau performante chiar mai mari decat produsele pe care ei le cumpara de obicei (75%), daca nu ar costa mai mult (70%), daca ar intelege mai bine elementele care fac un produs sa fie responsabil fata de mediu si societate (63%) sau daca ar putea observa beneficii imediate sociale sau de mediu ale produselor respective (63%). Mai mult decat atat, pretul reprezinta bariera principala in achizitionarea de produse “verzi” in tarile dezvoltate (78%), in timp ce pentru tarile in curs de dezvoltare performanta produsului (74%) si nevoia unei mai bune intelegeri a elementelor care fac dintr-un produs sa fie responsabil fata de mediu si societate (72%) reprezinta barierele de top.
Colaborarea si participarea
Doua treimi dintre consumatorii de la nivel global (67%) sunt interesati sa impartaseasca din ideile, opiniile si experientele personale cu companiile, pentru a le ajuta sa dezvolte produse mai bune sau sa genereze solutii noi, in timp ce 7 din 10 consumatori (72%) de la nivel global cred in procesul de votare si de advocacy legate de aspectele importante pentru ei insisi. (A.D.)