Asociația Ateliere Fără Frontiere a lansat proiectul „Incluziunea are Voce – Capacitarea grupurilor vulnerabile pentru incluziune și inovație socială”, printr-o conferință live la care au participat autorități din asistența socială și serviciul public de ocupare a forței de muncă de la nivel local și național. La eveniment a participat domnul Péter János Makkai, secretar de stat în cadrul Ministerului Muncii și Protecției Sociale.
România se confruntă cu probleme majore pe piața muncii. Ocuparea forței de muncă este în creștere, iar deficitul de forță de muncă continuă să crească pe fondul revenirii economice după situația crizei din anul 2020 din cauza COVID 19. În același timp Institutul Național de Statistică apreciază că în rândul populaţiei inactive în vârstă de 15-74 ani există 116 mii persoane caracterizate ca forţa de muncă potenţială adiţională, disponibilă să înceapă lucrul, dar care nu caută activ un loc de muncă. Dintre aceștia 44,5% au vârsta cuprinsă în intervalul 25-44 ani, 47,7% aveau nivel de instruire scăzut.
„Considerăm că munca este cea mai adecvată formă a protecției sociale. Mai mult decât atât, prin muncă crește demnitatea și încrederea în sine a celor vulnerabili și marginalizați. Salutăm și susținem eforturile Organizației Ateliere Fără Frontiere și a partenerilor săi, care prin acest proiect crește șansele de inserție pe piața muncii a celor vulnerabili”, a declarat Péter János Makkai în conferința de lansare a proiectului Incluziunea are Voce.
Proiectul implementat de Ateliere Fără Frontiere în parteneriat cu RISE Rețeaua Română a Întreprinderilor Sociale de Inserție și Fretex Pluss Norvegia, își propune să promoveze soluții viabile pentru incluziunea grupurilor defavorizate din mediul urban și rural care se confruntă cu bariere la accesul pe piața muncii și la o viață independentă. Activitățile propuse vor capacita persoanele vulnerabile prin informare și pregătire pentru acces la serviciile publice – loc de muncă, educație, sănătate și servicii sociale .
„Ateliere Fără Frontiere a creat trei ateliere de inserție socio-profesională prin care a angajat 250 de oameni vulnerabili în 13 ani de existență. Ei au fost sprijiniți să se reabiliteze și să învețe deprinderi de muncă prin servicii personalizate de acompaniere socială precum consiliere, psihoterapie și acompaniere pedagogică pentru formarea competențelor. Prin proiectul pe care îl demarăm vrem să îi pregătim și mai mult pentru o viață independentă și ne propunem ca serviciile noastre să fie sustenabile. Activitatea asociației a fost posibilă cu fonduri din activitatea comercială a atelierelor și sprijin din zona privată și fără ajutor din partea sectorului de stat, iar acest lucru credem că trebuie să se schimbe”, spune Damien Thiery, Director General al Ateliere Fără Frontiere.
Cooperarea între autoritățile din domeniu și organizațiile neguvernamentale sau întreprinderi sociale atât la nivel de servicii integrate cât și la nivel de politici pentru șomeri de lungă durată sau locuri de muncă adecvate persoanelor cu dizabilități sau dificil reintegrabile pe piața muncii este crucială. Lansarea proiectului printr-un dialog între toți actorii implicați este un prim pas într-un proiect ambițios și inovator.
În întreprinderile sociale de inserție se pleacă de la convingerea că angajabilitatea unei persoane poate fi construită gradual cu o acompaniere individualizată și că locul de muncă în inserție reprezintă nu numai o sursă de venit și de acces la drepturi fundamentale, dar și o rampă de lansare pentru o integrare socială și profesională deplină.
Proiectul „Incluziunea are Voce – Capacitarea grupurilor vulnerabile pentru incluziune și inovație socială” este implementat în perioada mai 2021 – aprilie 2024 de Asociația Ateliere Fără Frontiere în parteneriat cu RISE Rețeaua Română a Întreprinderilor Sociale de Inserție și Fretex Pluss Norvegia, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014 – 2021.