Suntem din ce în ce mai aproape de prima ediție a Festivalului de Film Feminist, ce se va desfășura între 1-5 septembrie, în București, la Cinema Europa.
Proiecțiile de film sunt organizate pe 7 categorii: It’s not a man’s world, care spune poveștile unor femei care s-au integrat în domenii dominate în mod traditional de către bărbați; Women in Conflict, care arată situația femeilor din țări/perioade dominate de conflicte și exprimă realități care încă se mai practică, precum faptul că violul este o armă de răzoi; Far from Home, care reflectă situațiile cu care se confruntă femeile nevoite să-și părăsească țările de origine în căutarea unei vieți mai bune; Claiming Public Spaces este un bun prilej pentru a vorbi despre siguranță și accesibilitate în spațiile publice; Breaking Stereotypes aduce mai aproape poveștile femeilor care trăiesc în afara normelor sociale; Life as we know it este o categorie ce prezintă abuzuri cu care femeile s-au confruntat de generații întregi, iar I belong to myself expune subiecte precum sexualitatea și legătura pe care o avem cu corpul.
Vor fi prezente la București și câteva dintre echipele de film – Elena Molina, Paloma Pujol și Jessica Costilla, din Spania, Eluned Zoe Aiano, din Republica Cehă, Soňa Nôtová, din Slovacia, Leonard Cortana, din Brazilia și Paola Sorrentino din Italia.
La finalul proiecțiilor din categoria Claiming Public Spaces, va exista o dezbatere intersecțională cu experți și experte din România, care vor vorbi despre siguranță și accesibilitate pentru femei în București, iar la finalul proiecțiilor din categoria Life as we know it, va exista o dezbatere pe tema agresiunilor sexuale care au drept victime minori/minore în România.
Festivalul de Film Feminist găzduiește și o serie de evenimente conexe educaționale, alături de câteva organizații partenere: un workshop despre puterea scrisului și despre cum spunem povești feministe, facilitat de către Cosmina Duca și Roxana Stan, din echipa Gen, revistă, un workshop despre consimțământ, facilitat de către echipa de liceene Girl Up România, o piesă de Teatru Ziar ce va fi pusă în scenă de către echipa Asociației A.R.T. Fusion și va fi urmată de o discuție cu publicul pe tematica violenței de gen & domestice, un workshop despre autoreprezentare în film, facilitate de către Patrick Brăila, un workshop despre relații sănătoase în rândul adolescenților/adolescentelor, facilitate de către psih. Silvia Guță, coordonatoare a proiectului In a Relationship din cadrul Fundației Friends for Friends, o expoziție foto cu titlul „De ce sunt feminist.ă?”, care spune poveștile a 20 de tineri/tinere, realizată în parteneriat cu Asociația Iele-Sânziene și un concert Ana Coman, la final de festival, în Expirat.
Intrarea la festival este liberă, dar accesul se face doar în baza prezentării adeverinței de vaccin/certificatului European sau a unor teste negative PCR sau antigen și în baza înscrierii anterioare.
Festivalul de Film Feminist face parte dintr-un proiect finanțat de către Consiliul Europei, prin Fundația Europeană pentru Tineret și sponsorizat de către Ambasada Spaniei în România.