La inițiativa Fundației Terre des hommes România, 19 cluburi sportive din țară au semnat un angajament public conform căruia vor lua măsuri specifice pentru a proteja toți copiii care se antrenează și fac sport în cadrul lor.
Terre des hommes, în parteneriat cu Autoritatea Naţională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii și Adopţii (ANDPDCA), Federația Română de Fotbal, Federația Română de Gimnastică și împreună cu specialiști în protecția copilului au dezvoltat proceduri de siguranță și protecție a copilului in cadrul proiectului european Mediu sigur pentru copii in sport. Ghidul detaliază o serie de acțiuni de prevenție și răspuns în situații care ar pune în pericol integritatea fizică și emoțională a copiilor.
În cadrul Galei ce a avut loc pe 7 septembrie, în Gradina Palatului Bragadiru, a avut loc o dublă premiere:
- Lansarea unei certificări pentru cluburile sportive care îi protejează cel mai bine pe copii, care semnează o politică de siguranță și protecție a copilului, cu standarde îmbunătățite și detaliate. 19 cluburi din țară au semnat până în acest moment procedurile de safeguarding care pot fi consultate pe site-ul Terre des hommes;
- Premierea copiilor care au creat desene în cadrul concursului „Devino creatorul siglei Siguranța copiilor în sport!”, pentru reprezentarea grafică – sigla certificării ce va fi oferită ca recunoaștere publică cluburilor care garantează siguranța copiilor (se angajează să respecte procedurile de siguranță și protecție dezvoltate în cadrul proiectului).
La eveniment au fost prezenți peste 50 de copii și zeci de reprezentanți ai cluburilor sportive din țară și din Capitală. Au participat, din partea partenerilor Adina Codreș, Consilier Superior la Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții, Carmencita Constantin, Președinte Federația Română de Gimnastică, Diana Pirciu, Education Manager în cadrul Federației Române de Fotbal, Laura Sava-Ghica, Director adjunct Terre des hommes România.
„Noi, cei maturi, suntem datori să le creăm copiilor acest mediu sigur. Visez să avem toți antrenorii din România calificați în ceea ce înseamnă siguranța în gimnastică și visez ca această calificare să fie anuală și să fie monitorizată, în așa fel încât vocile copiilor să fie cele care să le dea barometrul realității”, a declarat Carmencita Constantin, Președinte Federația Română de Gimnastică
„Aveți „grijă” să vă urmați visul! Acum aveți toate condițiile să o faceți atâta timp cât există ambiție și curaj. În cadrul Federației Române de Fotbal, în ceea ce privește Academia Națională de Fotbal lansată anul acesta, avem deja 4 cursuri de safeguarding pentru antrenori și părinți, sunt niște cursuri de e-learning oferite gratuit. Începem cu fotbalul însă cursurile sunt deschise pentru toate federațiile de sport din România”, a transmis Diana Pirciu, Education Manager – Federația Română de Fotbal.
„A fost o bucurie să lucrez cu colegii din Terre des hommes la Ghidul de proceduri pentru siguranta în sport a copiilor, într-un proiect care, a adus în prim plan un subiect atât de important și necesar în Romania – Mediu sigur pentru Copii în Sport corelat cu conceptul de safeguarding pentru antrenori, copii, voluntari și părinți. Lucrând împreună, ne-am dat seama cât de importante sunt experiențele cluburilor, ale antrenorilor, ale organizatorilor de evenimente sportive pentru copii, expuse în grupurile de lucru. Ne-am dat seama cât de important este să coagulăm într-un document facil construit, procedurile de safeguarding, pe care să îl poată citi și asuma copiii, părinții si toți cei care lucrează în acest domeniu extraordinar, sportul”, a declarat Adina Codreș, Consilier Superior la Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții.
„Este o zi importantă pentru noi pentru că am ajuns să celebrăm ceea ce ne-am propus cu doi ani în urmă. Ne dorim ca atât copiii cât și partenerii noști, federațiile și cluburile sportive, autoritățile, să fie cei care preiau mai departe ceea ce noi am adus ca și provocare. Terre des hommes în România a început acest proiect acum doi ani, însă este o promisiune pentru toți copiii că vom continua să colaborăm cu cât mai multe cluburi sportive din țară”, spune Laura Sava-Ghica, Director Adjunct Terre des hommes România.