O nouă carte de povești își propune să îi ajute pe copii să nu își piardă speranța și optimismul în timpul pandemiei de COVID-19. Povestea este continuarea cărții Tu ești eroul meu: cum pot lupta copiii împotriva COVID-19!, publicată în aprilie 2020.
Ambele cărți au fost lansate în urma unei colaborări implicând 60 de organizații din sectorul umanitar, inclusiv Organizația Mondială a Sănătății, UNICEF, Înaltul Comisariat pentru Refugiați al Națiunilor Unite, Federația Internațională a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie și MHPSS Collaborative for Children & Families in Adversity.
Povestea Tu ești eroul meu 2021: cum își pot păstra speranța copiii în timpul pandemiei de COVID-19! este inspirată din realitatea cu care se confruntă zilnic milioane de copii de la debutul pandemiei. Pandemia continuă să le perturbe multora dintre ei educația, activitățile recreative și timpul petrecut cu prietenii, familia și cadrele didactice.
Povestea – care se adresează, în principal, copiilor cu vârste cuprinse între 6 și 11 ani – urmărește întoarcerea lui Ario, o creatură fantastică ce călătorește în întreaga lume și ajută copiii să descopere speranța în viitor și bucuria în plăcerile simple. Împreună cu prieteni vechi și noi, Ario abordează temerile, frustrările și preocupările cu care se confruntă copiii în actuala fază a pandemiei, explorând totodată diferitele mecanisme la care pot recurge aceștia pentru a face față emoțiilor dificile, precum teama, suferința, furia și tristețea.
La baza noii povești stau răspunsurile din cadrul unui sondaj la care au participat peste 5.000 de copii, părinți, îngrijitori și cadre didactice din întreaga lume, care au descris provocările cu care continuă să se confrunte în al doilea an de pandemie.
Cartea este disponibilă momentan în limbile arabă, bengaleză, chineză, engleză, franceză, portugheză, română, rusă, spaniolă și swahili. Versiunea în limba română poate fi descărcată…. Predecesoarea ei este disponibilă actualmente în peste 140 de limbi, inclusiv în limbajul mimico-gestual și în Braille, având peste 50 de adaptări pentru animație video, lectură cu voce, teatru, cărți de activități și formate audio. Printre acestea se numără și o adaptare pentru amerindieni, o carte de colorat pentru copiii din Siria și un desen animat creat de o echipă coordonată de Stanford Medicine din SUA.
Începând cu aprilie 2020, guvernele, universitățile, organizațiile neguvernamentale, instituțiile media și celebritățile s-au alăturat Organizației Națiunilor Unite pentru a facilita distribuirea în întreaga lume a primei cărți din serie. Printre inițiative se numără lansarea unor versiuni audio și realizarea de ateliere pe tema cărții în rândul refugiaților din Cox’s Bazar, Bangladesh, difuzarea unei versiuni animate la televiziunea națională din Mongolia și distribuirea cărții ca supliment gratuit al unui ziar național din Grecia.
Părinții și cadrele didactice pot folosi noua carte de povești împreună cu un ghid intitulat ‘Acțiuni pentru eroi’, publicat de același grup în februarie 2021. Disponibil deja în peste douăsprezece limbi, ghidul oferă părinților, îngrijitorilor și cadrelor didactice sfaturi cu privire la modul în care pot crea condițiile de care au nevoie copiii pentru a vorbi deschis despre sentimentele și preocupările lor legate de pandemie, incluzând totodată activități inspirate din cărțile seriei.