În perioada 01.11. 2021 – 31.08.2022, Asociația Vox Iuventutis în parteneriat cu Organizația GeoEcologică ACCENT și Primăria Băile Tușnad implementează proiectul cu titlul „CETĂȚENI ECO-ACTIVI” cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.
Proiectul propus va înlesnii colaborarea/comunicarea eficientă şi bine structurată între autorităţile responsabile şi societatea civilă prin activităţile proiectului. Considerăm că populaţia odată implicată în acest proiect, devine mai deschisă în a-şi modifica comportamentul faţă de problemele de mediu și de inițiativele locale privind combaterea schimbărilor climatice. Grupurile țintă (localnici, turiști, insituții, copii) vor fi implicați și vor beneficia de metode eficiente de compostare, un sistem funcțional de colectare a uleiului uzat și vor beneficia de o conștientizare eficientă asupra colectării selective a deșeurilor în Băile Tușnad.
Principalele obiective ale proiectului:
- Punerea în funcțiune în premieră pentru Băile Tușnad cu contribuția civică locală a unui sistem de colectare a uleiului alimentar uzat (organizare administrativă și infrastructura necesară) de la populație și asigurarea depozitării, transportului şi predării cantității colectate la un reciclator autorizat.
- Mobilizarea localnicilor pentru colectarea selectivă a biodeșeurilor prin dezvoltarea unui sistem pilot eficient de colectare și de compostare a deşeurilor organice, biodegradabile, pentru revalorificare ca biomasă în cadrul în beneficiul comunității.
- Implementarea unor măsuri de prevenire a generării de deșeuri și creșterea gradului de informare a cetățenilor cu privire la schimbările climatice şi implicit cu privire la colectarea selectivă a deșeurilor cu posibilități de reciclare.
- Dezvoltarea instrumentelor și procedurilor interne de comunicare cu publicul larg a informațiilor despre activitățile și rezultatele organizației în vederea demarării de campanii și acțiuni eficiente de strângere de fonduri pentru organizație.
Pentru sustenabilitatea activităților din proiect, se vor realiza următoarele:
- Elaborarea unei metodologii/strategii de colectare a uleiului uzat pe termen lung, care va fi agreat și acceptat de primăria locală și de localnici.
- Elaborarea unei strategii/metodologii pe termen lung la nivelul orașului privind compostarea biodeșeurilor provenite din gospodării/locuințe și din spațiul public, iar documentul agreat de părțile interesate va conține propuneri pentru colectarea selectivă a biodeșeurilor în cadrul evenimentelor organizate în orașul Băile Tușnad.
- Activități de dezvoltare organizațională (site web, Facebook și Instagram) prin care se poate asigura o comunicare eficientă și continua.
Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.