Noile norme de mediu privind combustibilii marini, care au intrat recent in vigoare vor reduce in mod substantial poluarea aerului si impactul acesteia asupra sanatatii umane. Poluantii atmosferici proveniti din transportul maritim sunt transportati pe distante lungi si, prin urmare, contribuie din ce in ce mai mult la aparitia problemelor privind calitatea aerului in multe orase europene.
Daca nu s-ar lua nicio masura, emisiile de sulf provenite din transportul in zonele maritime ale UE le-ar depasi pe cele provenite din toate sursele terestre pana in 2020. Legislatia revizuita va stopa aceasta evolutie prin reducerea nu numai a emisiilor de sulf, ci si, mai important, a pulberilor in suspensie, marcand un pas clar inainte in domeniul protectiei sanatatii oamenilor si a mediului.
„Imbunatatirea calitatii aerului este o provocare pe termen lung in materie de mediu. A fost un proces de durata, dar acum sectorul maritim este si el implicat. Cei care au avut cel mai mult de castigat sunt cetatenii europeni, care vor respira un aer mai curat si se vor bucura de o viata mai sanatoasa si de carburantii si tehnologiile ecologice pe care le va oferi industria de profil”, a declarat Janez Potočnik, comisarul pentru mediu.
Directiva care a intrat in vigoare deja se bazeaza pe standarde elaborate la nivelul Organizatiei Maritime Internationale (OMI). Aceasta reduce in mod progresiv continutul maxim de sulf al combustibililor marini, de la nivelul actual de 3,5 % la 0,5 % pana in ianuarie 2020. In unele ecosisteme foarte fragile, cum ar fi Marea Baltica si Marea Nordului, inclusiv Canalul Manecii, continutul maxim de sulf va fi redus la 0,1 %, inca din 2015.
Ca alternativa la carburantii cu continut redus de sulf, navele pot opta pentru sistemele de purificare a gazelor de evacuare sau navele propulsate cu GNL. Instrumentele actuale ale UE de finantare a sectorului transporturilor, cum ar fi cele corespunzatoare retelei TEN-T si programului Marco Polo, alaturi de Banca Europeana de Investitii (BEI) acorda sprijin financiar proiectelor ecologice in domeniul transportului maritim. In plus, Comisia a initiat activitati care incurajeaza utilizarea GNL drept combustibil pentru nave. De asemenea, Comisia va continua sa puna in aplicare masuri pe termen mediu si lung pentru a promova tehnologii navale ecologice, combustibili alternativi si dezvoltarea de infrastructuri de transport ecologic, in contextul pachetului de instrumente pentru transportul sustenabil pe apa, impreuna cu reprezentanti ai industriei de profil si ai statelor membre.
Ca si etape ce urmeaza a fi parcurse in viitorul apropiat, pana pe 17 aprilie 2014, statele membre vor trebui sa isi modifice legislatia existenta privind calitatea combustibililor marini, in vederea armonizarii cu noua directiva. Totodata, din 2015 statele membre sunt invitate sa se asigure ca navele utilizeaza combustibili cu un continut de sulf de maximum 0,10 % in Marea Baltica si Marea Nordului, inclusiv in Canalul Manecii. De asemenea, incepand cu anul 2020, navele care opereaza in toate celelalte zone maritime europene trebuie sa utilizeze combustibili cu un continut de sulf mai mic de 0,50 %.
In mod traditional, navele utilizeaza pacura grea ca mijloc de propulsie. Pacura grea poate avea un continut de sulf de pana la 5 %. Prin comparatie cu aceasta, continutul de sulf al combustibililor utilizati de camioane sau autoturisme nu trebuie sa depaseasca 0,001 %. Emisiile de dioxid de sulf pot cauza ploi acide si pot genera pulberi in suspensie. Aceste pulberi sunt periculoase pentru sanatatea umana, cauzand boli respiratorii si cardiovasculare si reducand speranta de viata in UE cu pana la doi ani. (A.D.)