Peste 2.000 de liceeni din București au vizionat spectacolul de teatru educațional „Cei 17 magnifici care au schimbat viitorul”, parte din proiectul de educație non-formală cu același nume desfășurat de Asociația Beneva cu sprijinul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă.
Prin acest proiect cultural și educativ Asociația Beneva a folosit teatrul ca instrument de promovare a conceptului de dezvoltare durabilă, prezentându-le elevilor din 14 licee bucureștene Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă, sub forma unui spectacol multimedia de o oră, transmis în sistem live streaming. Spectacolul a combinat în mod inovator performanța actoricească cu proiecții digitale și efecte vizuale speciale. Astfel liceenii au învățat despre obiectivele de dezvoltare durabilă urmărind un spectacol co-creat și pus în scenă de adolescenți. Proiectul a urmărit să-i provoace pe liceeni să se gândească cum se pot implica în realizarea celor 17 obiective de dezvoltare durabilă stabilite de Organizația Națiunilor Unite. La finalul fiecărui spectacol au avut loc discuții între elevi și moderatorii Asociației pe tematica abordată.
Spectacolul a fost urmărit de elevi din liceele: Colegiul Tehnic Media, Liceul Teoretic Decebal, Colegiul Național Aurel Vlaicu, Liceul Tehnologic Nikola Tesla, Colegiul Național Cantemir Voda, Colegiul Național Elena Cuza, Colegiul Național Grigore Moisil, Liceul Teoretic Nichita Stănescu, Liceul Teoretic Nicolae Iorga, Colegiul Romano-Catolic Sfântul Iosif, Colegiul Național Gheorghe Șincai, Colegiul Național Victor Babeș.
Spectacolul a fost co-creat și jucat de de Mara Zlătaru, Julia Moraru, Dragoș Prundeanu, Luca Udățeanu și Petru Georoiu, care au fost îndrumați de Dani Ionescu, regizorul piesei.
„Proiectul Cei 17 magnifici care au schimbat viitorul a fost o oportunitate extraodinară de dezvoltare personală pentru mine. Pe de o parte, a fost ocazia de a afla despre strategia de dezvoltare durabilă la care România s-a angajat și, pe de altă parte, a fost încă un rol important în palmaresul meu, lucru care mă ajută în parcursul meu de actor în devenire”, a menționat Luca Udățeanu, elev la Colegiul Național de Artă Dinu Lipatti.
„Rolul Marei, un personaj reprezentativ pentru generația mea, mi-a dat ocazia să ies din zona mea de confort – Mara este creativă, nu se teme să încerce abordări noi, așa cum a fost momentul rap. Cred că acest lucru ne definește pe noi – deschiderea către învățare, către experiențe noi, dorința de a contribui la mai binele societății”, a afirmat Julia Moraru, elevă la Colegiul Național de Artă Dinu Lipatti.
„Liceenii care au urmărit piesa în direct au reacționat cu entuziasm la temele abordate și au apreciat maniera inovatoare și limbajul nonconformist în care au fost transmise niște mesaje atât de puternice și de relevante pentru lumea în care trăim. Noi, cei de la Asociația Beneva, considerăm că educația non-formală are un rol major în dezvoltarea generațiilor viitoare și, mai mult, considerăm că arta poate fi un instrument prețios și performant în realizarea proiectelor de acest gen”, a declarat Iulian Văcărean, președintele Asociației Beneva.