În perioada ianuarie – decembrie 2021, Asociația M.A.M.E. a derulat proiectul ”Servicii psiho-socio-medicale în beneficiul copiilor grav bolnavi”, în cadrul căruia 142 de copii grav bolnavi și 78 de părinți au beneficiat gratuit de serviciile de recuperare psiho-socio-medicală de care aveau nevoie.
Mulțumită sprijinului financiar oferit de Fundația United Way România, în valoare totală de 92700 de lei, au fost susținute 2644 ore de psihoterapie, 2244 ședințe de recuperare medicală prin fiziokinetoterapie și 1320 de sesiuni de consiliere nutrițională.
Programele complexe de recuperare oferite au avut un impact pozitiv în viața copiilor beneficiari și părinților lor și au condus la reintegrarea mai facilă a acestora în comunitate, după lupta cu boala.
Copiii care au participat la ședințele de psihoterapie au reușit să își înțeleagă mai bine propriile emoții și sentimente, să își învingă temerile și să dezvolte relații armonioase cu cei din jur, în timp ce părinții incluși în proiect au reușit să înțeleagă mai bine nevoile pe care le au cei mici și cum îi pot ajuta să se dezvolte echilibrat.
Includerea copiilor în programe de consiliere nutrițională, adaptate nevoilor acestora, i-a făcut să înțeleagă și mai bine cât este de important să ne menținem un sistem imunitar puternic prin adoptarea unui stil de viață sănătos și cum îl putem echilibra prin alimentația pe care o consumăm zilnic. Cei mici au avut ocazia de a găti diverse rețete ușor de pregătit și au primit constant îndrumări pentru a face alegerile cele mai potrivite pentru sănătatea lor.
O dată cu participarea la ședințele de fiziokinetoterapie, copiii beneficiari au reușit să își recapete mobilitatea articulară, să își îmbunătățească postura corporală și să aibă o rezistență mai mare la efort. Exercițiile fizice realizate periodic au contribuit la o stare de sănătate fizică și psihică mai bună.
„Pentru copiii aflați în atenția noastră, a Asociației M.A.M.E., accesul gratuit la terapiile de recuperare de care au nevoie reprezintă, de multe ori, o șansă în plus la viață și la o copilărie petrecută departe de patul de spital, de durere și tratamente invazive. În cadrul Centrului Steluțelor, cei mici urmează programe complexe, adaptate nevoilor lor, care îi ajută să lupte mai ușor cu boala și, de cele mai multe ori, să o învingă. Aici, le oferim terapii complementare tratamentului medical, precum: consiliere psihologică, fiziokinetoterapie, consiliere nutrițională, logopedie, terapie prin artă, activități educative și de socializare, terapie prin realitate virtuală și multe altele. Începând cu anul 2018, mulțumită sprijinului financiar oferit de Fundația United Way România, am reușit să susținem o parte importantă din aceste terapii și să schimbăm astfel, în bine, viața copiilor, dar și a familiilor acestora. Ne bucură faptul că am dezvoltat cu Fundația United Way România un parteneriat de lungă durată, ce va continua și în următorii doi ani, ba mai mult, se va extinde prin includerea logopediei în gama serviciilor de care vor beneficia gratuit copiii care ne trec pragul centrului”, a declarat Maria Culescu, Președinte Fondator Asociația M.A.M.E.