Investitorii internationali intentioneaza sa injecteze 9 miliarde de dolari in investitii de impact in 2013, fata de un angajament financiar total de 8 miliarde de dolari in 2012, potrivit recentului raport “Perspectives on Progress”, realizat de J.P. Morgan si Global Impact Investing Network (GIIN).
Studiul prezinta experientele, asteptarile si perceptiile a 99 de organizatii care au realizat investitii de impact in 2012, precum si planurile lor pentru anul care tocmai a inceput.
Investitiile de impact reprezinta acele investii facute in companii, organizatii si fonduri, cu scopul de a genera un impact social si asupra mediului, masurabil, precum si de a aduce castiguri financiare. Aceste investitii pot fi facute atat pe pietele emergente cat si pe cele dezvoltate, si tintesc o plaja de castiguri pornind de la sub nivelul pietei si ajungand pana la rata de piata, in functie de context.
Majoritatea covarsitoare a investitorilor care au participat la studiu declara ca performanta portofoliului lor de investitii de impact atinge sau chiar depaseste asteptarile lor sociale, de mediu si financiare. Iar acest lucru este foarte important pentru investitiile de impact in contextul in care investitorii de acest gen nu sunt interesati doar de rezultate financiare, ci urmaresc de asemenea sa obtina si un impact masurabil in domeniul social si asupra mediului inconjurator. “Rezultatele studiului sunt pretioase si suntem optimisti cu privire la cresterea continua a investitiilor care au un impact pozitiv social si asupra mediului,” a declarat Yasemin Saltuk, director de cercetare in cadrul J.P. Morgan Social Finance si co-autor al raportului.
“Desi investitorii fac de destul de mult timp investitii cu motivatie sociala si de mediu, colaborarea pentru a dezvolta o piata de profil coerenta si incurajatoare a crescut semnificativ in ultimii cinci ani. Vedem in rezultatele acestui studiu un indicator pozitiv de crestere a pietei de profil atat in ceea ce priveste gradul de sofisticare cat si ca dimensiune. Speram ca aceste doua lucruri sa incurajeze si mai mult activitatea de atragere de noi investitori catre domeniul investitiilor de impact”, a declarat Amit Bouri, managing director la GIIN si de asemenea co-autor al raportului.
Cu toate ca piata investitiilor de impact este una relativ noua, majoritatea respondentilor afirma ca unele sau multe dintre investitiile lor au depasit limitele lor initiale in aproape toate regiunile lumii, astfel incat Statele Unite ale Americii, Canada, Asia de Sud, America Latina si zona Caraibelor ofera cele mai importante surse pentru investitorii intervievati.
Totodata, respondentii au scos in evidenta importanta masurarii impactului atat pentru atragerea de capital cat si pentru dezvoltarea generala a industriei. De remarcat este si aceea ca 96% dintre investitorii intervievati masoara impactul social si / sau asupra mediului al investitiilor lor.
Studiul dat recent publicitatii este al treilea dintr-o serie de rapoarte realizate incepand cu anul 2010. La studiu au participat 99 de organizatii de pe pietele dezvoltate (SUA, Canada, Europa de Sud, de Vest si de Nord si Oceania) si de pe pietele emergente (Africa Sub-Sahariana, America Latina, Caraibele – inclusiv Mexic – Asia de Sud si de Sud-Est, Europa de Est, Rusia si Asia Centrala, Orientul Mijlociu si Africa de Nord). Investitorii inclusi in raport sunt reprezentati de manageri de fond, institutii de dezvoltare financiara, fundatii, diverse institutii financiare si alte categorii de investitori care au realizat investitii de impact de cel putin 10 milioane de dolari. Studiul a fost realizat in perioada 26 noiembrie – 7 decembrie 2012. (A.D.)