Ministrul federal german pentru Cooperare Economică și Dezvoltare, Svenja Schulze, a vizitat luni punctul de trecere a frontierei dintre România și Ucraina de la Sighetu Marmației.
Ministrul a vizitat primul Blue Dot, care oferă servicii esențiale copiilor, femeilor și familiilor, realizat de UNICEF în parteneriat cu Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, prin intermediul Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție și cu susținerea autorităților județene, locale și a ONG-urilor.
Împreună cu Șeful Cancelariei Primului Ministru, Mircea Abrudean, cu Președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Ovidiu Bogdan, și cu Reprezentantul UNICEF în România, Pieter Bult, Ministrul federal al Dezvoltării, Svenja Schulze, s-a întâlnit cu femei și copii refugiați care primesc sprijin la centrul Blue Dot. Oficialii au mers de asemenea la tabăra de tranzit pentru refugiați amenajată pe stadionul municipal din Sighetu Marmației, unde au discutat cu Primarul din Sighet, Vasile Moldovan, despre provocările apărute din cauza afluxului de refugiați și modalitățile de abordare a acestora.
„Milioane de oameni și-au părăsit căminele. Aproximativ jumătate dintre ei sunt copii. Centrele Blue Dot ale UNICEF le oferă un important spațiu în care să fie în siguranță și un prim punct de contact. Vreau să mulțumesc României și celorlalte țări vecine, personalului UNICEF și celor care, în număr mare, oferă ajutor în teren, pentru eforturile lor neobosite. UNICEF este de mulți ani partener al cooperării germane pentru dezvoltare. Pentru a sprijini în continuare Ucraina și țările învecinate, Germania creează un program de urgență. O cotă în valoare de două milioane de euro din acesta va fi direcționată către UNICEF. Un sprijin suplimentar este în pregătire”, a declarat Ministrul Federal al Dezvoltării, Svenja Schulze.
„România a luat toate măsurile necesare pentru a facilita tranzitul în siguranță și asistența acordată refugiaților ucraineni, precum și pentru a gestiona afluxul masiv de oameni. Guvernul a luat mai multe decizii pentru a-i ajuta pe refugiații care nu solicită protecție internațională și care, astfel, nu sunt incluși în schemele speciale pentru solicitanții de azil. Aceste măsuri se referă la cazare, hrană și transport. Refugiații beneficiază de asemenea de îngrijire medicală de bază. Așa cum au putut vedea toți partenerii noștri, există de asemenea un entuziasm real de a ajuta din partea societății civile: activități de voluntariat, donare de sânge, pentru a aminti doar câteva. Guvernul României face tot posibilul pentru a ajuta poporul ucrainean în aceste momente dificile”, a afirmat Mircea Abrudean, Șeful Cancelariei Primului Ministru.
„Sunt onorat să primim în Maramureș vizita Ministrului federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare, Svenja Schulze, care ne demonstrează încă o dată că Germania este alături de poporul ucrainean în aceste momente de cumpănă. Sunt recunoscător Germaniei pentru transporturile cu ajutoare care au sosit la depozitul nostru din Halmeu pentru a fi distribuite mai departe celor care au nevoie stringentă de ele. În Maramureș, ne-am mobilizat încă din prima zi a conflictului din Ucraina, iar împreună cu ONG-urile partenere, UNICEF, societatea civilă și mediul de afaceri, am reușit să stabilim un flux organizat al refugiaților ucraineni care trec granița prin Punctul de Trecere al Frontierei Sighetu Marmației. Prin centrul Blue Dot, centrul Mama și copilul, cortul de așteptare, toate amenajate la vamă, acoperim toate necesitățile pe care refugiații le au, de la înregistrare, identificare loc de cazare și transport, la asistență socială, psihologică și juridică. Mulțumesc tuturor celor implicați în campania de sprijin pentru Ucraina! Împreună suntem mai puternici și ajutăm poporul ucrainean să treacă prin această tragedie!”, a povestit Președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Ovidiu Bogdan.
„Îi mulțumesc mult Ministrului Federal al Dezvoltării pentru că se află astăzi aici pentru a-și arăta susținerea pentru refugiații ucraineni în România și a vedea munca UNICEF pentru protejarea copiilor, cea mai vulnerabilă categorie de refugiați. UNICEF este recunoscător guvernului german pentru asistența continuă acordată copiilor și femeilor care fug din fața războiului și pentru ajutorul consistent pe care îl acordă refugiaților și programelor pentru refugiați la nivel global. Acest ajutor este esențial pentru consolidarea sistemelor de protecție a copilului și protecție socială din țările afectate de această criză. Mulțumirile noastre sincere se îndreaptă și către autoritățile române, centrale și locale, ONG-uri, culte religioase și voluntari, pentru munca esențială pe care o depun”, a spus Pieter Bult, Reprezentant UNICEF în România.
Blue Dot-ul din Sighetu Marmației este primul din centrele pe care UNICEF ajută să le înființeze la granițe și pe teritoriul României, ca răspuns la criza din Ucraina, pentru a furniza o plasă de siguranță copiilor refugiați și a asigura o continuitate de servicii pentru copii și femei, în special pentru cei mai vulnerabili, cum sunt minorii neînsoțiți, copiii cu dizabilități și copii din centre rezidențiale. Cel de-al doilea Blue Dot în România a fost operaționalizat săptămâna trecută la punctul de trecere a frontierei din Siret, după ce furnizorii de servicii din Direcția General pentru Asistență Socială și Protecție a Copilului au fost instruiți la Sighet. UNICEF lucrează cu Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse prin intermediul Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, cu consiliile județene, agențiile locale de protecție a copilului și partenerii din societatea civilă pentru a înființa Blue Dot-uri la toate trecerile de frontieră cu Ucraina și, în funcție de nevoi, și în alte locații din România, în funcție de afluxul de copii afectați de situația din Ucraina. Scopul este de a conecta „punctele albastre” pentru a se asigura că toți copiii sunt înregistrați, monitorizați, urmăriți și protejați și că ajung în siguranță la destinație