Sprijinul acordat de stat pentru energia regenerabila a atras anul trecut investitii masive, in special in sectorul eolian, Romania fiind astfel cea mai activa tara din Europa de Est in ceea ce privește capacitatile nou instalate.
Anul acesta, pariul va fi in domeniul fotovoltaic, piata fiind inca la inceput, apreciaza specialistii de la Accace, companie specializata in domeniul consultantei si outsourcing-ului. La fel ca restul statelor Europene, Romania urmarește creșterea procentului de energie produsa din surse regenerabile din totalul energiei produse in economie, tinta fiind de 38% pentru anul 2020.
Pentru a atinge acest obiectiv, guvernele pot implementa diverse sisteme de promovare care sa incurajeze companiile sa produca, respectiv sa distribuie energie regenerabila. Romania a optat pentru sistemul de cote obligatorii. Acesta este un mecanism de promovare a energiei electrice produse din surse regenerabile (energia verde) prin aplicarea cotelor anuale obligatorii de achizitie de certificate verzi.
Astfel, furnizorii sunt obligati sa achizitioneze certificate verzi care sa le acopere cota minima obligatorie de energie regenerabila in totalul energiei furnizate catre consumatorii finali (cota este stabilita anual de ANRE), iar producatorii de energie verde primesc lunar certificate gratuite pentru energia produsa (alta decat cea necesara consumului propriu).
Certificatul verde este un document care atesta o cantitate de 1MWh de energie electrica produsa din surse regenerabile, adica nefosile, respectiv: eoliana, solara, aerotermala, geotermala, hidrotermala si energia oceanelor, energie hidraulica, biomasa, gaz de fermentare a deseurilor, denumit si gaz de depozit, si gaz de fermentare a namolurilor din instalatiile de epurare a apelor uzate si biogas.
Numarul certificatelor gratuite pe care le primesc producatorii variaza in functie de tipul de sursa regenerabila și de centrala folosita pentru generarea energiei. De exemplu, producatorii de energie eoliana primesc un certificat verde pentru 1MWh produs și livrat, in timp ce producatorii de energie solara primesc șase certificate pentru aceeași cantitate.
Certificatele verzi se tranzactioneaza pe piata contractelor bilaterale și pe piata centralizata, organizata de Operatorul Pietei de Certificate verzi (Operatorul Pietei de Certificate verzi). Avand in vedere ca pretul certificatelor verzi se reflecta in pretul pentru consumatorul final, pana in anul 2025 acesta poate oscila in intervalul 27 – 55 de euro/certificat. Valorile minime și maxime sunt indexate anual de ANRE. (A.D.)