Federația Organizațiilor Neguvernamentale – FOND, în calitate de platformă reprezentativă alcătuită din 34 de ONG-uri românești active în domenii diverse din sfera cooperării internaționale pentru dezvoltare și ajutorului umanitar, dorește să ofere o viziune cât mai clară a ajutorului acordat de organizațiile membre în sprijinul populației ucrainene (pe teritoriul României și în afară).
Membrii FOND desfășoară în acest moment activități care vizează acordarea sprijinului direct și indirect, atât în punctele de trecere a frontierei, cât și în centre de coordonare a asistenței pentru persoanele afectate de războiul din Ucraina.
În contextul în care pe teritoriul României a fost stabilit primul hub umanitar european pentru gestionarea donațiilor din întreaga Uniune Europeană, FOND dorește să ofere o perspectivă clară asupra procesului de coordonare a eforturilor organizațiilor membre cu experiență în acordarea de asistență umanitară. Printre activitățile realizate de aceștia în contextul menționat se numără:
- Trimiterea convoaielor umanitare;
- Oferirea serviciilor de cazare;
- Oferirea serviciilor medicale;
- Oferirea serviciilor educaționale;
- Acordarea asistenței juridică;
- Asigurarea consilierii psihologice;
- Oferirea serviciilor de transport;
- Oferirea produselor de strictă necesitate (hrană, apă, medicamente, îmbrăcăminte, educație, etc.);
- Realizarea serviciilor de traducere;
- Oferirea sprijinului pentru centrele de tranzit;
- Combaterea fake news;
- Realizarea sesiunilor de training pentru creșterea capacității mediului non-guvernamental pentru a sprijini refugiații;
- Crearea centrului de dispecerat;
- Colectarea datelor;
- Recepționarea donațiilor.
În vederea realizării activităților de mai sus, membrii FOND au alocat peste 15.900 de ore pentru sprijinirea persoanelor afectate de război care, însumate, reprezintă echivalentul a aproximativ 2 luni calendaristice, la care se adaugă 1600 de ore pentru coordonarea cu autoritățile locale, naționale și cu alte organizații ale societății civile pentru a veni în sprijinul cetățenilor ucraineni (ore în zoom sau întâlniri față în față).
Costul bunurilor și serviciilor oferite de organizațiile membre FOND pentru sprijinirea cetățenilor ucraineni (pe teritoriul României și în afară) au fost estimate la 3,1 milioane de lei.
În ceea ce privește resursa umană, au fost angrenați aproximativ 1500 de voluntari și de angajați ai organizațiilor membre.
Organizațiile membre FOND sunt conștiente că acesta este un efort pe termen mediu și lung, iar cifrele de mai sus reprezintă doar rezultatele preliminare, după prima lună de la izbucnirea conflictului.
Eforturile organizațiilor implicate au fost și sunt esențiale pentru buna gestionare a crizei umanitare generate de către război. Pentru a putea obține rezultate optime privind sprijinirea refugiaților, este necesară implicarea constantă și intensificată a Guvernului și crearea unor parteneriate cu societatea civilă bazate inclusiv pe acordarea de sprijin financiar.
Organizațiile neguvernamentale vor continua să își intensifice eforturile, însă pentru a-și îmbunătăți capacitatea de răspuns, o bună parte dintre ele au nevoie de susținere financiară din partea Guvernului. Insistăm asupra faptului că aceste două sectoare, cel guvernamental și cel neguvernamental, sunt complementare și acționând împreună pot îmbunătăți capacitatea de răspuns la criza umanitară. Pentru a avea rezultate optime în gestionarea acestei crize umanitare pe termen lung, este nevoie de 3 elemente cheie: dialog constant, coordonare și susținere pentru buna gestionare a resurselor umane și financiare.
FOND – Federația Organizațiilor Neguvernamentale consideră vitală deschiderea unui apel de susținere financiară pentru organizațiile care desfășoare activități de sprijinire a persoanelor care vin din sau se află în zona de conflict întrucât serviciile și bunurile oferite de mediul neguvernamental reprezintă un pilon esențial în gestionarea crizei umanitare pe termen mediu și lung.