UiPath Foundation, organizație care susține accesul la educație de calitate pentru copiii din comunități vulnerabile, sprijină cea de-a XV-a ediție a festivalul internațional de documentar și drepturile omului, One World Romania.
În cadrul programului „Adoptă un documentar”, care anul acesta a ajuns la cea de-a opta ediție, fundația a adoptat filmul Les enfants terribles, regizat de Ahmet Necdet Çupur și lansat în anul 2021.
Documentarul, distins cu 21 de premii internaționale, va fi urmat de dezbaterea „Universalitatea conflictului dintre generații – impactul pe care îl are asupra adolescenților din comunități vulnerabile și nu numai”. Discuția va fi moderată de Raluca Negulescu-Balaci – Directoare Executivă a UiPath Foundation, la care vor participa Mina Gălii – Project Manager la UiPath Foundation și Silvia Guță – Psiholog și Psihoterapeut, Fundația Friends for Friends. Toți participanții la proiecția din data de 16 mai, ora 18:00, vor putea participa la dezbaterea care va succede documentarul și care va dura aproximativ 45 de minute.
„Faptul că am ales să adoptăm filmul Les enfants terribles vine ca o extensie naturală a misiunii noastre – aceea de a susține atât copiii din medii vulnerabile, cât și comunitățile din care aceștia fac parte. Ne-am dat seama, de-a lungul timpului că, pentru a face schimbări sustenabile și pe termen lung, întregul mediu din jurul copilului trebuie să evolueze odată cu acesta – iar situațiile explorate de Ahmet Necdet Çupur în acest documentar sunt unele pe care le regăsim și în realitatea muncii noastre,” spune Raluca Negulescu-Balaci, Directoare Executivă a UiPath Foundation. „Acesta este și motivul pentru care am decis să facem mai mult decât să susținem această proiecție și am pus bazele unei dezbateri. Sperăm ca prin intermediul acesteia să atragem atenția asupra faptului că multe dintre situațiile transpuse în film se regăsesc și în România și să discutăm despre ceea ce putem face pentru a schimba această realitate”, adaugă Raluca Negulescu-Balaci.
În Les enfants terribles, spectatorii îl vor urmări pe regizorul Ahmet Necdet Çupur în călătoria sa către locul în care a copilărit, un sătuc din sud-estul Turciei, pentru a surprinde viața familiei sale prin ochi de adult. Revenirea coincide cu un moment de criză a familiei – ambițiile fraților devin centrul conflictului în familia și comunitatea lor conservatoare, total nereceptive la nevoile lor. Cineastul creează un context în care toți membrii familiei sale au loc să se exprime, atât fratele și sora sa, care își doresc mai mult decât pot obține în comunitatea conservatoare și vulnerabilă în care trăiesc, cât și pentru părinții săi, care se simt răniți de revolta copiilor. Astfel, rezultă un portret complex de familie, o poveste a ciocnirilor între generații, între trecut și prezent.