Se estimează că două miliarde de tone de deșeuri municipale au fost generate la nivel global în 2016 și, conform previziunilor Băncii Mondiale, se preconizează că acest număr va crește cu 70% înainte de 2050.
În timp ce oamenii care trăiesc în țările cu venituri mari produc mai multe deșeuri în comparație cu cei din țările cu venituri mici, reducerea deșeurilor este o criză globală care ne cere tuturor să ne facem partea. În același timp, o abordare de succes pentru rezolvarea crizei trebuie să se bazeze pe o ierarhie a deșeurilor gestionată corespunzător și pe eforturile pentru o economie circulară.
Pentru a contribui la conștietizarea publică privind gestionarea deşeurilor și conservarea resurselor naturale, Ambasada Suediei în România, Institutul Suedez și platforma Guerrilla Verde organizează în România expoziția itinerantă „Re:waste – cum regândește Suedia resursele”, un material de comunicare despre deșeuri, care subliniază problemele de bază, pașii pe care trebuie să-i facem cu toții pentru a ieși din situație și noile inovații inteligente în dezvoltare și deja pe piață.
„Sustenabilitatea este o prioritate pentru noi la Ambasada Suediei la București, în conformitate cu obiectivul Suediei de a deveni neutră din punct de vedere climatic până în 2045 și de a avea energie 100% regenerabilă. Chiar dacă suntem o echipă mică, simțim că fiecare pas și contribuție vor face diferența pentru obiectivul global de a proteja mediul. Ne străduim să dăm un exemplu personal, adaptându-ne comportamentul de consumatori pentru a reduce impactul negativ pe care stilul nostru de viață îl are asupra mediului. Lucrăm activ pentru a reduce utilizarea hârtiei pentru imprimare și pentru a lua decizii inteligente cu privire la utilizarea energiei electrice, a apei și a încălzirii și răcirii. Avem panouri solare instalate pe acoperișul nostru, iar bicicleta este o alternativă pe care ne bazăm. Vom achiziționa și un vehicul complet electric ca mașină oficială a Ambasadei. În cele din urmă, ne sortăm deșeurile de plastic, hârtie și metal și transformăm deșeurile alimentare în compost, cu ajutorul dispozitivului pe care l-am instalat la ambasadă. Acestea sunt câteva acțiuni prin care dorim să încurajăm un comportament ecologic. La un nivel mai larg, ne propunem să avem un impact în societatea românească prin schimbul de informații și exemple bune din Suedia, așa cum facem cu proiectul Re:waste”, declară ES Dna. Therese Hydén – Ambasadorul Suediei la Bucureşti.
Expoziția „Re:waste – cum regândește Suedia resursele” pornește în turneu şi va fi prezentată în mai multe spații publice și instituții de învățământ din București și din țară, până la finalul anului 2022. În București, prima locație expozițională este Promenada Mall, care va găzdui expoziția în perioada 10 iunie – 15 iulie 2022, cu acces liber tuturor celor interesați. Calendarul locațiilor care găzduiesc expoziția va fi actualizat periodic pe site-ul www.guerrillaverde.ro și pe rețelele sociale. În același timp, expoziția itinerantă va fi dublată de o campanie de comunicare online foto-video cu informații despre gestionarea corectă a deșeurilor și valorificarea acestora.
„Interesul crescut față de subiecte care țin de reciclare sau stilul de viață sustenabil al publicului din România este evident, chiar dacă nu se reflecta neapărat în statisticile de colectare. Prin exemplele din societatea suedeză, campania Re:waste este menită să inspire și să susțină acest trend prin adoptarea de bune practici și în societatea noastră. Prin intermediul Guerrilla Verde, mesajul Re:waste va ajunge fizic și online, la publicul interesat din București, dar și alte orașe din țară”, afirmă Nicoleta Talpeș, Fondator Guerrilla Verde.