Proiectul Junior Achievement de educație financiară, Sensul banilor, are rolul nu doar de a îmbogăți cunoștințele economice și financiare ale elevilor de gimnaziu, ci și de a le dezvolta abilitățile, a le da încredere în ei și a-i inspira să adopte un comportament responsabil.
În acest an școlar, proiectul și activitățile educaționale s-au derulat atât la clasă, cât și online, iar profesorii și elevii înscriși au avut acces gratuit, prin platforma JA InspireTM, la un kit de materiale educaționale pe teme de Educație economică și financiară, adaptat pentru nevoile de învățare ale elevilor de gimnaziu, care îmbină noțiuni teoretice esențiale cu exerciții și aplicații, exemple din viața reală.
Prin intermediul activităților de tip learning by doing, elevii au putut înțelege concepte economice, rolul banilor în societate, consumul și economiile, au aflat cum să fie mai responsabili și să își gestioneze corect resursele, luând în același timp decizii raționale privind finanțele proprii, în funcție de potențiale riscuri. De asemenea, elevii au învățat despre inițierea unei afaceri proprii, cum să realizeze o planificare financiară simplă, dar și care sunt cele mai importante riscuri și potențiale soluții de depășire a lor.
La ediția curentă a proiectului Sensul banilor au participat peste 3.000 de elevi, coordonați de profesori din 42 de instituții de învățământ, din 27 de localități din țară, din mediul urban, mic urban și rural.
Participanții au apreciat conținutul educațional pentru exercițiile interactive disponibile, exemplele din viața reală legate de finanțe și explicațiile accesibile ale conceptelor.
„Desfășurând proiectul Sensul banilor în școala la care predau, am constatat că elevii au reușit să înțeleagă diferite concepte economice, să identifice rolul banilor în societate și să își gestioneze corect resursele, luând decizii după propriile lor puteri. Utilizând stiluri de învățare diferite, copiii au fost atrași de acest curs devenind mult mai responsabili. Vă mulțumim!”, spune profesor Școala Gimnazială Principesa Elena Bibescu, Bârlad, jud. Vaslui.
„Elevii au fost interesați și încântați să afle lucruri noi despre bani, despre faptul că nu trebuie să cheltuim tot ce primim prin salariu sau alte activități legal desfășurate, că putem economisi și folosi într-un mod foarte plăcut economiile. Cred că elevii au înțeles cu adevărat sensul banilor”, povestește profesor Școala Gimnazială Tristan Tzara, Moinești, jud. Bacău.
„Proiectul Sensul banilor i-a învățat pe elevi să facă diferența între necesități și dorințe, despre prioritățile financiare, despre cum să-și planifice resursele financiare, despre riscuri, credite și dobânzi. Au schimbat impresii, păreri personale și au dezbătut cu colegii planul de afaceri personal”, afirmă profesor Școala Gimnazială Nr.5, Galați.