Aproape 4000 de copii din familii vulnerabile, beneficiari ai Fundației United Way România, au acum acces la nouă colțuri de lectură, nou amenajate cu ajutorul contribuției de 100.000 de euro din partea Metropolitan Life.
Colțurile de lectură, amenajate în cadrul proiectului ”Educație și încurajarea lecturii pentru copiii din medii dezavantajate”, au scopul de a crește accesul tuturor copiilor la educație și lectură în vederea prevenirii și combaterii riscului de analfabetism funcțional și a abandonului școlar. Ele sunt create în cadrul unor școli din nouă localități implicate în proiect: Glina și Buftea (județul Ilfov), Cutuș și Harman (Județul Brașov), Borșa (JudețulIași), Cumpăna (Județul Constanța), Băile Tușnad (județul Harghita), Ploiești (județul Prahova) și Costache Negri (județul Galați).
Donația de 100.000 de euro a acoperit o varietate de activități. Mai întâi a avut loc dotarea și amenajarea colțurilor de lectură. În funcție de starea fiecărui spațiu și nevoile identificate s-au schimbat podele/parchet, s-a zugrăvit și au fost pictați pereții, s-a achiziționat și montat mobilier, beanbags și perne colorate, covoare, draperii, cărți și materiale educaționale etc. Astfel, spații vechi și neutilizate au primit o nouă destinație care să bucure copiii și să le trezească dorința de a citi.
De asemenea, bugetul a acoperit inaugurarea centrelor cu participarea a 40 de voluntari din partea Metropolitan Life, formarea în domeniul literației pentru cadrele didactice care vor activa în aceste centre, organizarea unor Cluburi de lectură pentru încurajarea cititului și dezvoltarea abilităților copiilor prin activități de literație individuale și de grup, asigurarea materialelor educaționale necesare derulării activităților de lectură și asigurarea gustărilor pe durata acestor întâlniri.
„Nivelul analfabetismului funcțional este în continuă creștere în România. Nu o spun eu, ci testele PISA și Monitorul educației și formării, publicat de Comisia Europeană, în anul 2021. Modul în care s-au desfășurat orele în timpul pandemiei a dus și mai mult creșterea prăpastiei dintre copiii din familii cu posibilități și cei unde urgența este asigurarea traiului de zi cu zi. De aceea, împreună cu Metropolitan Life, am decis să sprijinim copiii din familii dezavantajate și astfel să răsturnăm statisticile descurajatoare. Copiii au deschiderea să învețe, să descopere plăcerea de a citi, iar ceea ce facem noi prin aceste colțuri de lectură este să îi încurajăm în această direcție”, explică Adriana Dobrea, Director Executiv United Way România.
„Consider că cititul este un obicei important, care trebuie dezvoltat încă din copilărie, fiind atât de necesar în evoluția personală și profesională a fiecăruia dintre noi. Ne bucurăm că, alături de United Way România, avem oportunitatea de a acționa integrat, pas cu pas, pentru a contribui la schimbarea statisticilor îngrijorătoare legate de procentul de analfabetism funcțional din România. Schimbarea este definită de perseverență și consecvență, iar implicarea în proiectul “Educație și încurajarea lecturii pentru copiii din medii dezavantajate” reconfirmă angajamentul nostru de a proteja viața și viitorul comunităților în care ne desfășurăm activitatea”, afirmă Carmina Dragomir, CEO Metropolitan Life.
Din cei aproape 4000 de copii care au acces la noile colțuri de lectură, 360 de copii, cu preponderență din ciclul primar, vor participa la activitățile de literație. Acești copii au fost selectați printr-o evaluare a nivelului inițial de literație și vor fi evaluați periodic pentru a monitoriza progresul acestora.
Aceste activități urmăresc să dezvolte competențele de lectură și scriere, astfel încât copiii să înțeleagă și să evalueze critic informațiile primite prin texte scrise, electronice și imagini.