Asociația Young Initiative și Fundația World Vision România au lansat un apel suplimentar de înscriere în programul de dezvoltare organizațională Accelerator ONG.
Proiect este adresat ONG-urilor din România, active în mediul rural și urban mic sau în domenii precum mediu, drepturile omului și educație civică. Astfel:
- Prezentul Apel Suplimentar vine în completarea grupului-țintă selectat în primăvara 2022 odată cu demararea Programului;
- Se vor selecta până la 5 ONG-uri care vor deveni parte din Program pe o durată de 8 luni, beneficiind într-un ritm adaptat de oferta Programului;
- Termenul limită de înscriere este 3 noiembrie 2022.
Programul Accelerator ONG este o componentă esențială a proiectului “Acceleratorul de Sustenabilitate pentru ONG-uri”, derulat de Asociația Young Initiative și Fundația World Vision România cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este de a crește capacitatea organizațiilor non-profit din România de a implementa procese de dezvoltare organizațională care să ducă la un impact sporit în comunitate.
Prin programul Accelerator ONG, organizațiile beneficiare sunt susținute în mod direct prin sesiuni de mentorat și coaching pentru a dezvolta strategii de creștere și transformare organizațională. Pe durata programului, organizațiile trec printr-o evaluare organizațională, dezvoltă un plan de dezvoltare organizațională și pun în aplicare obiectivele agreate împreună cu coach-ul dedicat, în vederea dezvoltării unei activități sustenabile cu impact în comunitate și rezultate pe termen lung.
,,Prin Accelerator ONG avem acces la mentorat și la contexte de dezvoltare organizațională care ne ajută să vedem cu certitudine și claritate ce avem nevoie să îmbunătățim, cum să construim reziliență în modul de lucru, cum să planificăm obiective pe termen lung și cum să sprijinim mai bine, într-un mod autentic, elevii, părinții și profesorii pentru a putea clădi și duce învățarea la un nivel mai înalt. De asemenea, avem oportunitatea să facem parte dintr-o comunitate cu aceleași interese și valori din domeniul ONG-urilor, ceea ce ne oferă acces la învățare continuă și schimb de bune practici”, afirmă un reprezentant Asociația Inițiativă în educație (InEdu), înscrisă în program în cadrul primului apel de selecție.
Complementar intervenției directe, toate organizațiile participante la program vor beneficia în perioada următoare de o componentă de învățare prin pilotarea a trei cursuri în format MOOC (Massive Open Online Course) dezvoltate în cadrul proiectului, pe tematici precum: Reziliență Organizațională, Comunicare Nonprofit, Bună Guvernanță. Mai mult decât atât, vor lua parte la întâlniri de lucru în format fizic și vor fi integrate într-o comunitate online de învățare unde vor putea face schimb de bune practici și învăța unii de la alții. Întregul proces de transformare organizațională se va adapta la nevoile și capacitatea fiecărei organizații, iar toate obiectivele și sarcinile vor fi stabilite de comun acord.
Organizațiile care doresc să se alăture programului de dezvoltare organizațională Acceleratorul de ONG-uri se pot înscrie în etapa de selecție în perioada 20 octombrie 2022 – 3 noiembrie 2022. Informațiile despre apelul de înscriere se găsesc pe website-ul proiectului.
Înscrierea în program se realizează prin completarea unui formular de autoevaluare a dezvoltării organizaționale, urmat de completarea formularului de înscriere în program. Organizațiile aplicante vor fi evaluate de către experți în sectorul ONG, cu o vastă experiență în dezvoltarea sectorului non-profit din România, iar rezultatele finale vor fi publicate în prima parte a lunii noiembrie.