Timp de două zile, pe 22 și 23 octombrie, 23 de medici pediatri specialiști și rezidenți voluntari au consultat 127 de copii din comuna Castelu, majoritatea din comunitatea vulnerabilă de horahai.
Aceasta a fost cea de-a treia caravană medicală organizată la Castelu și al doilea eveniment de acest tip în proiectul „Împreună pentru o viață mai bună în Castelu’’, inițiat de Asociația Reality Check. Caravana cu Medici acordă îngrijiri medicale în zonele defavorizate și informează persoanele din mediul rural pentru a obține o populație mai sănătoasă, mai responsabilă și mai dedicată propriei sănătăți și a celor din jur.
Încă de vineri, 21 octombrie, s-a instalat forfota în școala din Castelu pentru pregătirea caravanei medicale. După terminarea orelor de curs și plecarea copiilor acasă, întreaga școală a fost curățată lună și a început transformarea sălilor de clasă în cabinete medicale. Sâmbătă, încă înainte de 10, ora la care a fost anunțată începerea consultațiilor, au început să apară primii părinți și copii.
23 de medici pediatri specialiști și rezidenți au venit în timpul lor liber la Castelu, unde au consultat 127 de copii și au discutat cu părinții acestora referitor la prevenție și tratament. În total, 180 de persoane au trecut pragul cabinetelor medicale amenajate: pediatrie generală, ecografie abdominală și cardiacă, oftalmologie. Duminică după-amiază, un grup de medici a vizitat comunitatea de pe strada Garoafelor, iar consultațiile au continuat chiar și acolo. Duminică ni s-a alăturat la Castelu și Abdurefi Semiran, consilier în cadrul Consiliului Județean Constanța.
Printre pacienți s-au numărat copii cu vârste de la câteva luni la 18 ani, printre care și mai multe mame minore. Jumătate dintre copiii văzuți de medici au primit recomandări de tratament sau trimiteri la medici specialiști din București sau Constanța. Dintre aceștia, patru reprezintă cazuri mai dificile care necesită o atenție deosebită și supraveghere constantă. Cu sprijinul Reality Check, asistentul medical comunitar va urmări toate cazurile identificate și va ajuta copiii să meargă la investigațiile suplimentare recomandate sau să primească tratament. O parte dintre tratamente au fost deja achiziționate, cu sprijinul medicilor care le-au oferit îngrijiri medicale. În plus, aceștia au donat diverse produse pentru micii pacienți (jucării, alimente, medicamente).
„Ne bucurăm că am revenit în comunitatea din Castelu. Credem cu tărie în cauza susținută de Asociația Reality Check și am considerat important ca și copiii de aici să poată beneficia de consulturi și investigații medicale de specialitate. Demersurile trebuie continuate și sprijinite pentru această comunitate, atât pe plan medical, cât și educațional“, declară Andra Postelnicu, Medic rezident Pediatrie și coordonator al acestei ediții a Caravanei medicale de pediatrie.
„Am încheiat cu succes a treia caravană medicală de la Castelu, un efort comun al echipei Caravana cu Medici, al Asociației Reality Check, al Școlii și Primăriei Castelu. Ne bucurăm că oamenii au venit într-un număr atât de mare, având în vedere că unora, mai ales celor din comunitatea de horahai, încă le este teamă să meargă la doctor din cauza experiențelor negative din trecut. Caravana a fost o oportunitate extraordinară pentru că medicii au avut răbdare să consulte copiii și să le explice pașii următori părinților și asistentului medical comunitar. Împreună cu partenerii locali vom urmări cazurile depistate și ne vom asigura că cei mici primesc îngrijirile necesare. Un semn că lucrurile merg spre bine la Castelu este faptul că medicii care au fost și anul trecut au observat o schimbare pozitivă la copii, aceștia fiind mai deschiși și mai politicoși“, afirmă Oana Ganea, cofondator Reality Check.
Echipa Reality Check le este recunoscătoare tuturor celor care s-au implicat fără să stea pe gânduri și au contribuit la succesul evenimentului:
- Echipa extraordinară a Caravanei cu Medici, care sperăm sa revină regulat la Castelu;
- Echipa Școlii Gimnaziale nr. 1 Castelu;
- Echipa Primăriei Comunei Castelu;
- Poliția locală;
- Și voluntarii prezenți în proiect.
În Castelu trăiesc 4400 de români, 500 de turci, 180 de tătari și peste 500 de romi-turci (horahai). Horahaii nu sunt recunoscuți oficial nici de comunitatea turcă, nici de cea romă și chiar dacă unii se declară oficial turci, o parte din ceilalți locuitori îi exclud. Majoritatea locuiesc pe o stradă neasfaltată de la capătul satului. Jumătate trăiesc modest, iar jumătate în condiții inimaginabile, în case suprapopulate și dărăpănate, fără apă curentă și baie. Sărăcia și lipsa igienei fac copiii vulnerabili la boli. Eforturile Asociației Reality Check de a produce o schimbare în bine la nivel de comunitate se bucură de o susținere importantă din partea Primăriei Castelu, care își dorește să le ofere o viață mai bună tuturor locuitorilor.
Timp de doi ani, partenerii din cadrul proiectului Împreună pentru o viață mai bună în Castelu implementează programe de educație remedială și prin sport, activități pentru dezvoltarea abilităților de viață și de leadership, educație pentru sănătate și igienă și cluburi pentru tineri. Dezvoltă grupuri de inițiativă locală, prin care oamenii să învețe să acceseze anumite servicii și să se ajute unii pe alții, și organizează activități care să apropie persoanele vulnerabile de ceilalți locuitori din sat. În același timp, echipa de proiect lucrează împreună cu asistenții sociali, asistenții medicali comunitari și mediatorii școlari din primării și școli, precum și cu specialiști ai instituțiilor județene, să îi ajute să colaboreze mai eficient și să aibă mai mult succes în rezolvarea problemelor complexe ale celor mai vulnerabile familii. Experiența directă, de la firul ierbii, va fi documentată și va fi integrată în propuneri de îmbunătățire a politicilor publice naționale privind serviciile comunitare integrate.