Tinerii din București și Sibiu sunt invitați să vizioneze gratuit o selecție din cele mai importante documentare europene pe subiecte legate de schimbările climatice și problematica deșeurilor.
Acestea vor rula la Cineplexx Sibiu și Cineplexx Titan, din București, în datele de 18 noiembrie, respectiv 25 noiembrie.
Proiecțiile, care vor fi urmate de discuții conduse de experți în probleme de mediu și reprezentanți UE, sunt organizate în cadrul proiectului cu finanțare europeană EU Youth Cinema: Green Deal, cu scopul de a informa tinerii despre marile teme ale protecției mediului și de a-i motiva să susțină atingerea obiectivelor din Pactul Verde al UE. Acestea, plus alte câteva zeci de filme pe teme de mediu subtitrate în limba română, vor putea fi vizionate gratuit și pe platforma de streaming a proiectului – www.euyc.green, fără a fi nevoie de înregistrare.
Întregul program – proiecții de cinema și streaming – este gratuit pentru clasele de elevi și grupurile de tineri care sunt înregistrate de către profesorii sau însoțitorii lor folosind formularul online de pe site-ul youth-cinema.eu/ro.
Filmul polonez ”Ultima Generație” – povestea unei tinere care se hotărăște să intre în lumea activismului ecologist – și ”Evoluția Climei Planetei” – o capodopera științifică din Danemarca ce ilustrează legătura dintre creșterea temperaturilor globale și efectele sale asupra climei și bunăstării umane, vor fi proiectate pe 18 noiembrie, la Sibiu. Discuțiile ulterioare, cu atenție centrată pe subiectul energiei și climei, îl vor avea ca invitat special pe europarlamentarul român Nicolae Ștefănuță, membru al Comisiei de Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară.
Alte două filme – ”Muntele de Textile – Povara ascunsă a modei” și ”Schimbările Climatice – Faptele” – vor fi proiectate pe 25 noiembrie, la Cineplexx Titan, din București, în timpul Săptămânii Europene a Reducerii Deșeurilor. Primul este o producție irlandeză filmată în Kenya, despre efectele sociale și de mediu ale supra-consumului de haine, cu focus asupra modului în care hainele aruncate la gunoi de europeni ajung să sufoce gropile de gunoi și apele unor țări africane. Al doilea film, produs de BBC și narat de Sir David Attenborough, ne introduce în teoriile științifice ale schimbărilor climatice, oferind explicații, teorii, soluții și inovații menite să ajute la reducerea încălzirii globale.
Inițiat de LET’S CEE Film Festival Association și coordonat în 5 țări, printre care și România, proiectul EU Youth Cinema: Green Deal a fost lansat în primăvara acestui an, fiind co-finanțat de UE și implementat în colaborare cu mai mulți parteneri din Europa. Sponsor și partener al proiectului este și Ministerul federal austriac pentru acțiuni climatice, mediu, energie, mobilitate, inovare și tehnologie, care sprijină proiectul orientat spre viitor și ajută la schimbul de bune practici de mediu la scară transfrontalieră.
În România, programul educațional este implementat prin susținerea Cineplexx România și în colaborare cu două ONG-uri partenere: Asociația ENKIDU din București și Urban Bike Revolution din Sibiu.
Programul atrage atenția asupra provocărilor la adresa mediului înconjurător și promovează conștientizarea nevoii ca oamenii să adopte un trai sustenabil. Întreaga colecție de filme care vor fi proiectate pe parcursul celor 2 ani de proiect cuprinde nu mai puțin de 25 de filme europene. Acestea au fost și vor fi proiectate în sălile Cineplexx din 21 de orașe europene, din Austria, România, Croația, Slovenia și Macedonia de Nord, precum și pe platforma de streaming. Proiectul mai include ateliere, prezentări, discuții și materiale didactice pentru profesori pe teme legate de mediu. Proiectul este recomandat de Forumul Cultural Austriac din București.