Lucrătorii sociali din București ai căror organizații și instituții au deservit deja peste 220.000 de refugiați din Ucraina au beneficiat de cursuri specializate pentru a-și dezvolta abilitățile de relaționare cu cei fugiți din calea războiului, fie ei adulți, sau copii.
Evenimentul a inclus o conferință de presă în care s-a dezbătut rolul pe care lucrătorii sociali au fost nevoiți să și-l asume în contextul războiului de la graniță, cât și sprijinul de care au nevoie ca să facă față acestor provocări fără precedent. Sub îndrumarea unor medici specializați în tratarea traumei – dr. Claudia Năsăudean, medic primar în Psihiatrie Pediatrică și dr. Vladimir Nică, medic primar Psihiatru, aceștia au învățat cum să recunoască o persoană cu depresie sau sindrom post-traumatic, cum pot să intervină și când e cazul să o îndrume către un specialist. În același timp, au primit sfaturi practice despre cum să își gestioneze propriile emoții, cum să evite sau să trateze burnout-ul instalat la aproape un an de la declanșarea războiului. Proiectul se adresează și activiștilor ucraineni, care s-au alăturat inițiativei.
În contextul atacului neprovocat al Rusiei asupra Ucrainei, societatea civilă din România s-a organizat exemplar. Un an mai târziu, activiștii și angajații din structurile statului care au venit în sprijinul refugiaților continuă să își arate solidaritatea față de vecini prin acțiuni umanitare și integrarea acestora în comunitate. Pentru ei, Fundația Progress a gândit proiectul Acomodare emoțională pentru lucrătorii organizațiilor din societatea civilă, dezvoltând împreună cu specialiști în tratarea traumei workshop-uri pentru cei care sunt în prima linie de ajutor pentru refugiați, pe tema intervenției în trauma legată de război la copii și adulți. Rolul cursurilor este să le ofere celor care sunt direct implicați în integrarea refugiaților în comunitățile lor câteva instrumente de bază care să îi ajute în interacțiunea cu cei care fug din calea războiului. În egală măsură, medicii au adus în discuție câteva reguli și limite de care aceștia trebuie să țină cont, ca nespecialiști în psihiatrie, pentru ca încercarea lor de a ajuta să nu adâncească de fapt trauma.
Khtystyna Bogatyrova este în prezent specialist în Psihiatrie Pediatrică la Biblioteca Publică din Lviv și își împarte timpul între cei doi copii de acasă, pe care trebuie să îi țină în siguranță și copiii refugiați, cu care lucrează la biblioteca locală. După un drum obositor de o noapte, este încă în alertă. Iese pentru câteva momente din workshop să sune acasă, pentru că orașul ei e sub alarmă de bombardamente.
„Atmosfera este foarte tensionată acum în Ucraina, vedem trupele noastre care se pregătesc de un nou atac, stăm cu bagajul făcut la ușă. Este cu atât mai greu pentru cei care au trecut deja printr-un asediu. Nu vă puteți imagina cum au venit copiii din Bucha la noi în spital, nu credeam că mintea omenească este capabilă de asemenea orori. Noi, psihologi și activiști, trebuie să facem tot ce ne stă în putință pentru ca această generație de copii să nu fie pierdută”, spune Khtystyna Bogatyrova.
Acomodare emoțională pentru lucrătorii organizațiilor din societatea civilă este un proiect international care oferă sprijin psihologic de specialitate reprezentanților societății civile și instituțiilor care se află în prima linie a ajutorului umanitar acordat refugiaților, în contextul agresiunii militare a Rusiei asupra Ucrainei. Proiectul este dezvoltat de Fundația Progress (România), finanțat de Uniunea Europeană și Black Sea Trust for Regional Cooperation, un proiect German Marshall Fund of the United States implementat în România și Ucraina. Opiniile exprimate în această postare nu reprezintă în mod necesar poziția Uniunii Europene și a Black Sea Trust for Regional Cooperation.