Ei spun “goal”, “overall objective”, “objectives”, “outputs”, “outcomes”, “impact”. Noi spunem „scop”, „obiectiv general”, „obiective specifice”, „rezultate imediate”, „rezultate de impact”.
Ei spun ca, de regula, scopul (goal) e cam totuna cu obiectivul general (overall objective). Scopul unui proiect este formulat la modul general, ideatic, de neatins in timpul proiectului si nici dupa proiect, cel putin imediat. Ce trebuie sa mai stim este ca scopul proiectului e unul singur, nu vorbim de mai multe scopuri. De exemplu, iti poti fixa ca scop „sa reduci saracia”, dar asta pentru a avea o linie directoare. Alte organizatii, ca si guvernul, de altfel, pot avea si ele acelasi scop. Apoi, „sa reduci saracia”, in general, e imposibil de realizat pe durata unui proiect. De cealalta parte, obiectivele (specifice) sunt cele pe care le atingi (pr)in proiect si care sustin scopul. De exemplu, „sa cresti veniturile unor familii sarace”, „sa le asiguri accesul la linii de credit avantajoase”, sa faci ceva concret, tangibil, relevant, in timpul proiectului.
La finalul activitatilor si al proiectului, tragi linie si numeri ce-ai realizat. Acestea sunt rezultatele imediate (ouputs). De exemplu, daca organizezi un atelier pe tema drepturilor omului, se presupune ca cei care au participat la atelier au o mai buna intelegere a problematicii, imediat dupa terminarea atelierului. Ei vorbesc apoi de rezultate intermediare, pe termen mediu (outcomes). Acestea nu se vad imediat la finalul activitatii, ci dupa un timp, cand are loc o schimbare la un prim nivel. Luand acelasi exemplu de mai sus, daca participantii la atelier se misca sau misca ceva, in sensul ca mobilizeaza membrii comunitatii, ii informeaza, ii constientizeaza cu privire la drepturile lor cetatenesti, atunci vorbim de un rezultat superior celui imediat. Impactul este, de regula, un rezultat pe termen lung, care se vede in timp. La nivel de politici, de pilda, cand oamenii isi vad drepturile recunoscute prin lege.
“Outcomes” cred ca se traduce cel mai bine prin “efecte” si reprezinta rezultatele ce apar in urma realizarii unor activitati din proiecte. Cealalta categorie de rezultate obtinute in cadrul unei activitati sunt produsele (“outputs”). De exemplu, nr. de articole publicate pe acest site de echipa editoriala reprezinta un produs (output) al activitatii editoriale iar nr. de comentarii de la cititori este un efect (outcome) al aceleiasi activitati.