15 educatori, învățători, profesori, asistenți sociali și maternali care lucrează în comunități rurale din județele Sibiu și Mureș, precum Mălâncrav, Seleuș, Saschiz, Nou Săsesc, Valchid, au participat, între octombrie 2022-martie 2023, la programul „Mentorat de impact la sat”, de formare profesională pentru îmbunătățirea lucrului cu copiii care provin din medii vulnerabile și sunt la risc de excluziune socială.
Proiectul a vizat îmbunătățirea incluziunii sociale a 150 de copii și tineri vulnerabili de vârstă școlară din mediul rural din județele Sibiu și Mureș prin facilitarea accesului la îndrumare psihoeducațională și vocațională adaptată nevoilor lor individuale și de grup. În condițiile în care copiii nu au acces la psihologi sau consilieri școlari, iar profesorii nu au instruire specifică în domeniu, proiectul a presupus sesiuni de formare bilunare pentru profesioniștii care interacționează zilnic cu copiii vulnerabili și care nu aveau instrumentele practice necesare să gestioneze complexitatea situațiilor întâlnite, să îi ghideze pe copii.
Valoarea adăugată a programului a constat în trans-disciplinaritatea și pragmatismul tematicilor: managementul timpului, managementul motivației, al emoțiilor negative, al obiectivelor, al comunicării, cunoașterea bazelor comportamentelor copiilor, a temperamentelor și a nevoilor de dezvoltare emoțională. Profesioniștii formați au aplicat în grupe restrânse cu copiii exercițiile deprinse la curs, ajutându-i pe aceștia să se auto-descopere, să se accepte, să își potențeze punctele forte și să lucreze la punctele vulnerabile, elemente pe baza cărora au putut lucra la orientarea vocațională.
„Mentorat de impact la sat” urmărește o intervenție educațională sustenabilă în care copiii sunt împuterniciți pentru un viitor incluziv indiferent de mediul în care provin și se bucură de o rețea de sprijin a unor experți locali. La rândul lor, profesioniștii specializați au capacitatea de a aplica pe termen lung, la un număr mare de copii de la sat, strategiile și metodele învățate.
„Am cunoscut oameni minunați și am înțeles că nu sunt singură în lupta pentru educație când este vorba de copii din familii dezorganizate”, ne-a spus Carmen, cadru didactic, la sfârșitul programului.
„Înțelegându-i pe copii, comunici mai bine cu ei. În timp ce lucram temele pentru curs, o fetiță îmi zice….dumneavoastră chiar vă pasă de noi…nimeni nu a făcut cu noi așa ceva … ”, a adăugat Dana, învățătoare.
„Am descoperit că nu suntem defecți, doar avem temperamente diferite”, a fost remarca unor copii participanți.
Proiectul „Mentorat de impact la sat” a fost implementat de Asociația Casa Naturii, cu sprijinul co-finanțării obținute în cadrul campaniei Sprijin pentru societatea civilă pe tema Statul de drept, a Ambasadei Franței și a Institutului Francez din România. Proiectului i s-au mai alăturat partenerii locali Grădinile Mălâncrav și Stâna de pe Coline.